Lingon- och rosmarinbröd

Lingon- och rosmarinbröd

Huvudrätt Förrätt Mellanmål
Lämplig för frysning
Saftigt matbröd med årets skörd av lingon och rosmarin.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/lingon--och-rosmarinbrod/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör tills jästen löser sig.
  • Tillsätt smör, salt, honung, kvarg, lingon och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt i maskin ca 10 min, tills den känns smidig. Jäs under bakduk i ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft.
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar.
  • Platta ut varje del till ca 1 cm tunn kaka. Strö över rosmarin och rulla ihop. Vrid och forma till runda kransar.
  • Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Skär tvärgående jack i kransen med en vass kniv. Låt jäsa ca 20 min.
  • Grädda i nedre delen av ugnen 10 min, sänk till 200° eller 180°varmluft och grädda ytterligare 25 min.
  • Låt bröden svalna på galler under bakduk. Garnera ev med några rosmarinkvistar.
Klart!

Ingredienser

Jäst
50 g
Ljummet vatten
5 dl
25 g
Salt
2 tsk
Honung
2 msk
250 g
Rårörda lingon
1 dl
Ljust lantbrödsmjöl
ca 17 dl
Hackad färsk rosmarin
2 msk