Linfrölimpor

Frukost
Frysbar
Linfrölimpor

Härliga limpor som får fyllig och mustig smak av det grova rågmjölet. Bjud dem ljumna, med smör och en god ost eller till frukost.

Ingredienser

50 g
Vetemjöl special
8 dl
Grovt rågmjöl
3 dl
Vetekli
1 dl
Linfrön
1 dl
Honung
½ dl
Salt
2 tsk
Jäst
25 g
Vatten
5 dl

Gör så här

  • Skär smöret i tunna skivor och lägg det i en bunke. Tillsätt 7 dl vetemjöl, rågmjöl, vetekli, linfrön, honung, salt och jästen delad i mindre bitar.
  • Värm vattnet till fingervärme, 37°. Rör ner i mjölblandningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
  • Sätt ugnen på 175° eller 150° varmluft.
  • Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta den smidig med resten av vetemjölet. Dela degen i två delar. Kavla eller tryck ut varje del till en platta. Rulla ihop plattan till en limpa. Gör likadant med nästa.
  • Lägg limporna att jäsa i varsin lätt smord 1 1/2 liters avlång bakform. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  • Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 40 min.
  • Låt bröden ligga kvar i formarna ca 5 min efter att de tagits ur ugnen. Stjälp sedan upp dem och låt kallna på galler inlindade i en handduk.
Klart!
https://www.arla.se/recept/linfrolimpor/