Laxspett med sesam

Laxspett med sesam

1 tim Huvudrätt
Laxspett med rostade svarta och vita sesamfrön är både gott och vackert.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/laxspett-med-sesam/

Gör så här

  • Börja med rotfrukterna. Sätt ugnen på 225°.
  • Tvätta och klyfta potatisen. Skala rotfrukterna och skär dem i bitar. Blanda allt på ett bakplåtspapper på en plåt.
  • Fräs ingefära och chilipeppar i smör i en kastrull. Rör i salt och häll det över potatis och rotfrukter och blanda om. Stek i mitten av ugnen ca 30 min.
  • Ta ut plåten med rotfrukter och sätt ugnen på grill.
  • Skär laxen i 8 avlånga bitar. Trä upp dem på spett och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
  • Salta, peppra och pensla ovansidan med mango chutney. Strö över sesamfrön.
  • Grilla spetten i övre delen av ugnen 3-4 min.
  • Rör ihop ingredienserna till såsen.
  • Servera spetten med rotfrukterna och såsen.
Klart!

Spetten kan förberedas fram till grillningen. Stick två spett genom laxbitarna så snurrar de inte runt på pinnen. Blanda gärna vita och svarta sesamfrön och rosta dem i stekpannan innan du strör dem över laxen. Såsen kan göras klar i förväg.

Ingredienser

Laxfilé
500 g
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
Mango chutney
2 msk
Sesamfrön
1 msk
Rostade rotfrukter:
Blandade rotfrukter t ex potatis, morötter, palsternacka, rotselleri
800 g
Riven färsk ingefära
1 msk
Chilipulver
1 tsk
2 msk
Salt
1 tsk
Sås:
2 dl
Pressad vitlöksklyfta
1
Sambal oelek
1 tsk
Sesamolja
ev 1 tsk