Laxbowl med dilldukkah och ärtkräm

Laxbowl med dilldukkah och ärtkräm

45 min
Huvudrätt
En näringsrik och mättande bowl med nordiska smaker. Dukkah är ett smakrikt frö- och nötströssel från Mellanöstern som passar att strö över det mesta. Vår variant smaksätts med dill-, kummin- och sesamfrön.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/laxbowl-med-dilldukkah-och-artkram/

Gör så här

  • Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Skär grönsakerna i mindre bitar.
  • Ärtkräm: Koka ärtorna i 2 min. Spola dem i kallt vatten. Lägg i en mixerbunke och tillsätt vitlök, citron och olivolja. Mixa till en kräm. Rör ner cottage cheese och smaka av med salt och peppar.
  • Hacka hasselnötterna. Rosta hasselnötter och övriga ingredienser till dukkahn i en torr varm stekpanna 4-5 min.
  • Lägg upp matvete, grönsaker, spenat, ost och lax i skålar. Toppa med ärtkräm, dilldukkah och dill.
Klart!

Denna rätt passar utmärkt till vårens härliga primörer.

Energi:

780 kcal

Protein: 47 g
Kolhydrater: 48 g
Fett: 40 g

Ingredienser

Matvete
3 dl
Blandade grönsaker t ex blomkål, rädisor, späda morötter
300 g
Färsk sparris
250 g
Babyspenat
65 g
150 g
Kallrökt lax, skivad
300 g
Färsk dill
Ärtkräm:
Frysta gröna ärter
125 g
Vitlöksklyfta, hackad
1
Citronsaft
2 tsk
Olivolja
2 msk
250 g
Salt och svartpeppar
Dilldukkah:
Hasselnötter
4 msk
Sesamfrön
4 msk
Dillfrön
1 tsk
Hela fänkålsfrön
1 tsk
Kumminfrön
1 tsk
Flingsalt
1 tsk