Laxbowl med dilldukkah och ärtkräm

45 min
Arbetstid: 45 min
Huvudrätt Lunch
Laxbowl med dilldukkah och ärtkräm

En näringsrik och mättande bowl med nordiska smaker. Dukkah är ett smakrikt frö- och nötströssel från Mellanöstern som passar att strö över det mesta. Vår variant smaksätts med dill-, kummin- och sesamfrön.

Ingredienser

Matvete
3 dl
Blandade grönsaker t ex blomkål, rädisor, späda morötter
300 g
Färsk sparris
250 g
Babyspenat
65 g
150 g
Kallrökt lax, skivad
300 g
Färsk dill

Ärtkräm:

Frysta gröna ärter
125 g
Vitlöksklyfta, hackad
1
Citronsaft
2 tsk
Olivolja
2 msk
250 g
Salt och svartpeppar

Dilldukkah:

Hasselnötter
4 msk
Sesamfrön
4 msk
Dillfrön
1 tsk
Fänkålsfrön
1 tsk
Kumminfrön
1 tsk
Flingsalt
1 tsk

Gör så här

  • Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Skär grönsakerna i mindre bitar.
  • Ärtkräm: Koka ärtorna i 2 min. Spola dem i kallt vatten. Lägg i en mixerbunke och tillsätt vitlök, citron och olivolja. Mixa till en kräm. Rör ner cottage cheese och smaka av med salt och peppar.
  • Hacka hasselnötterna. Rosta hasselnötter och övriga ingredienser till dukkahn i en torr varm stekpanna 4-5 min.
  • Lägg upp matvete, grönsaker, spenat, ost och lax i skålar. Toppa med ärtkräm, dilldukkah och dill.
Markera receptet som tillagat

Denna rätt passar utmärkt till vårens härliga primörer.

Näringsvärden, per port

Energi:

760 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 16,7 g
Protein: 26,2 % 49,1 g
Fett: 47,6 % 40,9 g
Kolhydrater: 26,2 % 49 g
https://www.arla.se/recept/laxbowl-med-dilldukkah-och-artkram/