Lax med citronsås

45 min Huvudrätt Lunch Middag
Lax med citronsås

Lax är både gott, nyttigt och lättlagat. Denna laxrätt tillagas i ugnen med en syrlig citronsås. Underbart gott tillsammans med kokt potatis och gröna fina ärter.

Ingredienser

Laxfilé
500 g
Flingsalt
2 tsk
Svartpeppar
2 krm

Citronsås:

1 tsk
Vetemjöl
1 msk
3 dl
1 dl
Grönsaksbuljong
1 tärning
Citron
1
Fint skuren gräslök
3 msk

Till servering:

Delikatesspotatis
1 kg
Broccoli
250 g
Frysta gröna ärter
250 g

Gör så här

  • Tvätta och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Skär broccolin i buketter och skiva stammen. Låt broccolin koka med de sista 5 minuterna, eller lägg den i ett durkslag över potatisen och låt den ånga sig klar.
  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Salta och peppra laxen. Lägg i en liten ugnsform. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 min eller till en innertemperatur på 52-56°.
  • Citronsås: Hetta upp smör- & rapsolja i en liten kastrull. Pudra över mjölet och tillsätt mjölken under ständig vispning. Rör ner grädden och smula ner buljongen. Låt sjuda ca 5 min. Tillsätt finrivet citronskal av hela citronen och pressad saft av halva citronen. Rör ner gräslöken.
  • Värm ärterna enligt anvisning på förpackningen.
  • Servera laxen med citronsås, potatis, ärter och broccoli.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

656 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 11,4 g
Protein: 39,5 g
Kolhydrater: 56,7 g
Fett: 30 g
https://www.arla.se/recept/lax-med-citronsas/