Lax i ugn med rotfrukter

Lax i ugn med rotfrukter

Huvudrätt
Lax i ugn är enkelt! Rotfrukter och lax steks samtidigt i ugnen. Laxen serveras med en god sås på crème fraiche, finhackad gul lök, vitlök och gräslök. Supergott!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/lax-i-ugn-med-rotfrukter/

Gör så här

  • Blanda ingredienserna till såsen. Låt stå i kylskåp ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 225°.
  • Tvätta potatisen och dela den i halvor. Skrapa och dela morötterna. Lägg potatis och morötter på en plåt med bakplåtspapper. Salta med hälften av saltet.
  • Stek i övre delen av ugnen ca 10 min.
  • Dela fisken i bitar under tiden och lägg på ett smort ugnssäkert fat. Salta med resten av saltet.
  • Sätt in fisken på ett galler under plåten när rotfrukterna varit 10 min i ugnen.
  • Sänk värmen till 175°.
  • Stek allt ca 15 min.
  • Lägg rotfrukterna bredvid fisken. Ringla över smör-&rapsolja och vinäger. Strö över persiljan.
  • Servera med sås.
Klart!

Laxen kan bytas ut mot sejfilé.

Ingredienser

Laxfilé
600 g
Färskpotatis
750 g
Färska morötter
8
Salt
2 tsk
Arla Köket® Smör-&rapsolja oliv
3 msk
Balsamvinäger
2 msk
Grovhackad färsk persilja
2 msk
Sås:
2 dl
Pressad vitlöksklyfta
1
Finhackad gul lök
1 msk
Hackad färsk gräslök
2 msk
Salt
1 krm
Svartpeppar
1 krm