Lammstek med tahinikryddad tomatsås
1 tim 30 min
•
Arbetstid: 45 min
Huvudrätt
Middag
Varmrätt
•
Tahini reder såsen och gör den krämig, nötig och alldeles underbar. Använd en ljus tahini gjord på skalade sesamfrön. Prova även såsen till stekt halloumi eller pasta.
Ingredienser
Lammstek:
|
Benfri lammstek
|
800 g |
|---|---|
|
Salt
|
1½ tsk |
|
Svartpeppar
|
1 tsk |
|
Sparrispotatis eller delikatesspotatis
|
1 kg |
|---|---|
|
Aubergine
|
1 |
|
Kalamataoliver
|
2 dl |
|
Färsk rosmarin
|
½ kruka |
|
Olivolja
|
2 msk |
|
Salt
|
1 tsk |
Tomatsås:
| 50 g | |
|
Gul lök
|
½ |
|
Vitlöksklyftor
|
2 |
|
Krossade tomater, à 400 g
|
1 burk |
|
Vatten
|
2 dl |
|
Ljus tahini
|
3 msk |
|
Strösocker
|
½ tsk |
|
Salt och svartpeppar
|
Gör så här
Tomatsås:
Markera receptet som tillagat
Ge lammet extra smak med skalade vitlöksklyftor och färska rosmarinkvistar. Stick hål i köttet genom nätet och tryck in vitlök och rosmarin.
Näringsvärden, per port
Energi:
487 kcal
| Energidistribution % | Näringsvärden per port | |
|---|---|---|
| Fiber: | - | 8,6 g |
| Protein: | 28,9 % | 34,6 g |
| Fett: | 41,2 % | 22,7 g |
| Kolhydrater: | 29,9 % | 35,9 g |