Kryddrostad kyckling ’Ras el hanout’ med marockansk morotssallad
  • Arla
  • Recept & mat
  • Kryddrostad kyckling ’Ras el hanout’ med marockansk morotssallad

Kryddrostad kyckling ’Ras el hanout’ med marockansk morotssallad

1 tim Huvudrätt
Kycklingen är smaksatt med den marockanska kryddblandningen Ras el hanout, denna finns att köpa färdig i många butiker, men det är roligt göra sin egen med torkade kryddor. Sval yoghurt passar bra till den kryddiga kycklingen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Lägg kycklingen i en bunke. Blanda noga med ras el hanout. pressad vitlök och salt. Låt stå kallt 30 min.
  • Värm ugnen till 200° varmluft.
  • Blanda kycklingen med smör-&rapsolja. Sprid ut kycklingen på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper.
  • Skala morötterna till salladen och dela dem på längden. Blanda med olivolja och salt. Lägg morötterna på den andra sidan av plåten.
  • Tillaga kyckling och morötter mitt i ugnen ca 20 min.
  • Skala och finhacka vitlöken till salladen. Blanda de varma morötterna med vitlök och citronsaft. Låt svalna lite och blanda med hackad koriander vid servering.
  • Tillaga couscous enligt anvisning på förpackningen men tillsätt smör-&rapsolja i kokvattnet.
  • Strimla aprikoserna. Fluffa upp couscousen med gaffel och blanda med aprikoser, mandel och citronsaft.
  • Servera kryddrostad kyckling med ljummen morotssallad, couscous och yoghurt.
Klart!
Tips:

Ras el hanout – marockansk kryddblandning Det finns många variationer på denna kryddblandning, Ofta kan den även innehålla kanel och kardemumma, vilket man också kan tillsätta om man så önskar. Gör gärna större mängd och spara i burk med tätslutande lock, detta recept ger ca 3 msk kryddblandning. De hela kryddorna ska mortlas först, men de kan även ersättas med malda kryddor. 2 tsk hela korianderfrön ½ tsk hel svartpeppar ½ tsk hela kryddnejlikor ½ tsk hel kryddpeppar ½ tsk hela fänkålsfrön 2 tsk malen spiskummin 1 tsk malen ingefära 1 tsk malen gurkmeja ½ tsk malen cayennepeppar Mortla de hela kryddorna fint eller mal dem i en kryddkvarn. Blanda med de färdigmalda kryddorna.

Energi:

808 kcal

Protein: 41 g
Kolhydrater: 72 g
Fett: 37 g

Ingredienser

Kycklinglårfilé
500 g
Ras el hanout
2 msk
Vitlöksklyftor
2
Salt
1 tsk
2 msk
Morotssallad:
Morot
500 g
Olivolja
1½ msk
Salt
Vitlöksklyfta
1
Citron, pressad saft
½
Färsk koriander
1 kruka
Couscous:
Couscous
3 dl
2 msk
Torkade aprikoser
80 g
Rostade mandelspån
100 g
Citron, pressad saft
½
Till servering:
1½ dl