Krispig parmesankyckling med jalapeñodip

50 min
Krispig parmesankyckling med jalapeñodip

Krispig på utsidan, saftig på insidan och med massor av smak – den här parmesankycklingen är rena festmaten! Serverad med en het jalapeñodip får rätten en mexikansk touch som gör den perfekt både som plockmat till en helgkväll eller som en lyxigare middag.

Ingredienser

Jalapeñodip:

Färska gröna jalapeño
1 - 2
Färsk koriander
1 kruka
2 dl
Vitlöksklyfta
1
Lime, pressad saft
1
Olivolja
½ dl
Salt
2 krm

Kyckling:

Kycklinglårfilé
450 g
Vitlökspulver
1 tsk
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm
Vetemjöl
1 dl
Ägg
2
Finriven parmesanost
100 g
Panko
2 dl
Sesamfrön
1 dl
Olja att fritera i
ca 8 dl

Till servering:

Jasminris
3½ dl
Röd paprika
1
Gurka
1

Gör så här

Jalapeñodip:

  • Skiva jalapeñon och vitlök. Grovhacka koriander. Lägg i en mixerbunke tillsammans med crème fraiche och limesaft. Mixa slätt. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle medan du mixar. Salta. Ställ kallt.

Kyckling:

  • Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  • Skär kycklingen i munsbitar. Krydda den med vitlökspulver, salt och nymalen svartpeppar.
  • Förbered tre djupa tallrikar: häll mjöl i den första, vispa upp äggen i den andra och blanda parmesan, panko och sesamfrön i den tredje.
  • Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull eller traktörpanna till ca 170°.
  • Vänd kycklingbitarna först i mjöl, sedan i ägg och till sist i pankoblandningen. Lägg försiktigt ner i den heta oljan.
  • Fritera några bitar i taget tills de är gyllene och har en innertemperatur på 70°, ca 3 min per omgång. Ta upp med pincett eller hålslev och låt rinna av på galler.
  • Skär paprika och gurka i mindre bitar.
  • Servera den krispiga kycklingen tillsammans med ris, grönsaker och jalapeñodip. Toppa gärna med lite extra koriander och limeklyftor.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

1090 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 4,8 g
Protein: 18 % 48,3 g
Fett: 50 % 61,6 g
Kolhydrater: 32 % 85,8 g
https://www.arla.se/recept/krispig-parmesankyckling-med-jalapenodip/