Kräftor och musslor med citron och vitlök

Kräftor och musslor med citron och vitlök

60+ min Huvudrätt
Ta fram alla ingredienser och redskap. Skala alla grönsaker. Sedan är det bara att följa recepten till en vinnande rätt.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

Musslor och kräftstjärtar:
  • Blanda ihop marinaden.
  • Tvätta och borsta musslorna noga. Ta bort de musslor som inte stänger sig när du knackar på dem.
  • Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och fänkål i olja ca 1 min i en stor kastrull. Tillsätt musslor, vin och salt.
  • Låt koka under lock ca 3 min tills musslorna öppnar sig. Släng de som inte öppnat sig.
  • Ta upp musslorna och plocka ur dem ur skalen. Sila och spara musselbuljongen.
  • Stek kräftstjärtarna ca ½ min och pilgrimsmusslorna 2–3 min per sida i olja i en stekpanna.
  • Lägg alla skaldjuren på ett ugnssäkert fat. Häll över marinaden och låt dra ca 20 min.
Mörbräserad fänkål:
  • Ansa och skär fänkålen i små bitar. Skala och finhacka löken. Lägg alla ingredienser i en kastrull.
  • Sjud utan lock tills musselbuljongen kokat in ca 5 min.
Apelsinkokta morötter:
  • Skala och skär morötterna i små bitar. Skär av en liten bit apelsinskal.
  • Lägg alla ingredienser i en kastrull. Tillsätt vatten så det precis täcker.
  • Koka tills morötterna är mjuka. Lyft ur dem.
  • Koka ihop spadet tills bara en bottenskyla är kvar, smaka av med salt. Vänd runt morotsbitarna i spadet.
Saffranssås:
  • Blanda buljong, grädde, fond, apelsinskal, lagerblad, timjan, saffran och tomatpuré i en kastrull.
  • Låt koka ihop utan lock ca 10 min. Ta upp lagerbladet. Tillsätts crème fraiche och mjölk.
  • Mixa eller vispa såsen skummig.
Vid servering:
  • Värm skaldjuren under grillelementet i ugnen någon min.
  • Servera skaldjuren med såsen, grönsakerna och färskpotatis.
  • Duka gärna med djup tallrik, gaffel och sked.
Klart!

Ingredienser

Blåmusslor
1 kg
Kräftstjärtar
170 g
Pilgrimsmusslor
8
Olivolja
2 msk
Marinad:
Citron, rivet skal och pressad saft
1
Pressad vitlöksklyfta
1
Olivolja
3 msk
Hackad bladpersilja
2 msk
Salt
2 krm
Musselbuljong:
Schalottenlök
1
Vitlöksklyftor
2
Hackade stjälkar av fänkål
½ dl
Olivolja
3 msk
Torrt vitt vin
3 dl
Salt
½ tsk
Mörbräserad fänkål:
Fänkål
300 g
Schalottenlökar
2
1 msk
Musselbuljong (se ovan)
1 dl
Apelsinkokta morötter:
Morot
300 g
Apelsiner, pressad saft
2
Strösocker
1 msk
1 msk
Salt
Saffranssås:
Musselbuljong (se ovan)
2 dl
1½ dl
Hummerfond
1½ msk
Apelsin, rivet skal
½
Lagerblad
1
Torkad timjan
1 tsk
Saffran
½ krm
Tomatpuré
1 msk
½ dl
½ dl