Korean Meatballs med krossad gurksallad

45 min
Korean Meatballs med krossad gurksallad

Koreanska köttbullar med hetta och sötma – serverade med krispig krossad gurksallad och en sval, krämig sås med gochujang och lime. En smakrik rätt som kombinerar det bästa av asiatisk streetfood och svensk husman!

Nytt

Ingredienser

Köttbullar:

Nötfärs
500 g
Panko
1 dl
Vitlöksklyftor
2
Färsk ingefära
1 msk
Gochujang
2 msk
Japansk soja
2 msk
Sesamolja
1 tsk
Farinsocker
1 msk
1 tsk

Kall sås:

2 dl
Gochujang
1 msk
Lime, finrivet skal
1
Salt
1 krm

Gurksallad:

Gurkor
2
Risvinäger
1 msk
Sesamolja
1 tsk
Chili flakes
0.5 - 1 tsk
Flingsalt
½ tsk

Sojasås:

Japansk soja
3 msk
Farinsocker
1 msk
Honung
1 msk
Gochujang
1 msk
Risvinäger
1 msk
Sesamolja
1 tsk
Majsstärkelse
1 tsk
Kallt vatten
½ dl

Till servering:

Jasminris
3½ dl
Rostade sesamfrön
2 msk
Salladslök
1 knippe

Gör så här

  • Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  • Blanda nötfärs med panko, finriven vitlök, finhackad ingefära, gochujang, japansk soja, sesamolja och farinsocker. Forma smeten till 20 jämnstora köttbullar.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en stekpanna. Stek köttbullarna på medelvärme tills de är gyllenbruna och genomstekta. Ta upp köttbullarna och lägg på en tallrik.

Kall sås:

  • Blanda crème fraiche, gochujang, limeskal och salt. Ställ in i kylen.

Gurksallad:

  • Tvätta gurkan och banka på den med en kavel så den krossas lätt. Skär gurkan i cm-stora bitar.
  • Blanda gurkan med vinäger, sesamolja, chili flakes och salt.

Sojasås:

  • Häll ner alla ingredienser utom majsstärkelse och vatten till sojasåsen i stekpannan.
  • Vispa ihop majsstärkelse med 1 msk vatten. Vispa ner i såsen och sjud ihop tills den tjocknar något. Tillsätt ev mer vatten om den blir för tjock.
  • Vänd ner köttbullarna i såsen.

Servering:

  • Toppa köttbullarna med rostade sesamfrön och fint skuren salladslök.
  • Servera de koreanska köttbullarna med kall sås, krossad gurksallad och jasminris.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

774 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 2,3 g
Protein: 20,1 % 38,3 g
Fett: 33,1 % 29 g
Kolhydrater: 46,8 % 89,2 g
https://www.arla.se/recept/korean-meatballs-med-krossad-gurksallad/