Klassisk råbiff

25 min Förrätt Huvudrätt Lunch Middag Varmrätt
Klassisk råbiff

En svensk klassiker när den är som bäst. Råbiffen serveras med rå äggula, finhackade tillbehör som rödbetor, kapris och saltgurka – och förstås en klick senapskräm. En elegant och smakrik rätt som passar både som förrätt och huvudrätt. Serveras gärna med smörstekt bröd för extra lyxig känsla.

Ingredienser

Råbiff:

Nötinnanlår eller oxfilé
600 g
Dijonsenap
1 msk
Flingsalt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm

Senapskräm:

2 dl
Dijonsenap
2 msk
Salt
1 krm
Nymalen svartpeppar
1 krm

Tillbehör:

Rödlök
1
Äggulor
4
Inlagda rödbetor, tärnad
1 dl
Saltgurka, tärnad
1 dl
Kapris
4 msk

Till servering:

Surdegsbröd
4 skivor
2 msk

Gör så här

  • Börja med senapskrämen: Rör ihop crème fraiche och senap. Smaka av med lite salt och peppar. Ställ kallt.
  • Torka av köttet med hushållspapper och skär bort senor och fett. Skär i tunna skivor, strimla och finhacka sedan köttet med en vass kniv tills du har en jämn, finhackad textur. Undvik att mosa – det ska vara luftigt och saftigt.
  • Blanda köttet försiktigt med dijonsenap, lite salt och nymalen svartpeppar. Forma till fyra biffar och gör en liten grop i mitten av varje.
  • Skala och hacka rödlöken. Placera en äggula i varje grop i råbiffen. Lägg upp lök, tärnade rödbetor, saltgurka och kapris i små skålar eller arrangera direkt på tallrikarna runt råbiffen.
  • Hetta upp en stekpanna på medelvärme. Lägg i smöret och stek brödskivorna gyllene på båda sidor, ca 1–2 minuter per sida. Brödet ska bli frasigt men inte bränt.
  • Servera råbiffen direkt med tillbehören och det smörstekta brödet vid sidan.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

626 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 2,8 g
Protein: 27,5 % 42,3 g
Fett: 48,5 % 34,3 g
Kolhydrater: 24 % 37 g
https://www.arla.se/recept/klassisk-rabiff/