Klassisk bolognese

Huvudrätt Matlåda Middag Tillbehör
Klassisk bolognese

En klassisk bolognese är en mustig och smakrik köttfärssås som älskas av både stora och små. Den långsamt kokta såsen med lök, morötter, selleri och tomat blir härligt simmig och får en rund, fyllig smak. Den här receptvarianten är en extra stor sats som räcker till hela familjen och går utmärkt att frysa in, vilket gör den perfekt för stressfria vardagsmiddagar. Vill du variera smaken kan du prova med lamm- eller viltfärs istället för nötfärs.

Ingredienser

Nötfärs
800 g
Gula lökar
2
Vitlöksklyftor
4
Morötter
2
Blekselleri
1 stjälk
25 g
Färsk oregano
1 tsk
Tomatpuré
½ dl
Salt
½ msk
Svartpeppar
1 tsk
Krossade tomater à 400 g
2 burkar
2 dl

Till servering:

Fullkornspasta
720 g

Gör så här

  • Skala lök, vitlök och morötter. Hacka lök, vitlök, morot och blekselleri fint. Fräs grönsakshacket i hälften av smöret i en stor gryta ca 10 min utan att det tar färg, tillsätt oregano.
  • Bryn färsen i omgångar med tomatpuré i resten av smöret i en stekpanna. Tillsätt färsen i grytan, salta och peppra.
  • Rör ner krossade tomater och mjölk, låt sjuda under lock ca 1 tim tills såsen är simmig.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

556 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 10,4 g
Protein: 23,7 % 32,5 g
Fett: 25,9 % 16,3 g
Kolhydrater: 50,4 % 68,9 g
https://www.arla.se/recept/klassisk-bolognese/