Kålrotslåda

Kålrotslåda

Buffé Huvudrätt
Går att frysa
Kålrotslåda är en traditionell rätt som ofta serveras på julbordet i Finland. Kålroten kokas mjuk, för att sedan blandas med grädde, ströbröd, ljus sirap, malen ingefära och muskotnöt. Kålrotslådan gratineras med ett täcke av ströbröd och lite smör. Ett gott vegetariskt inslag på julbordet!
https://www.arla.se/recept/kalrotslada/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Skala och skär kålrötter i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
  • Blanda grädde, ströbröd, sirap och kryddor i en bunke.
  • Lyft upp kålrötterna med en hålslev. Behåll kokspadet.
  • Mixa kålrötterna med en stavmixer.
  • Blanda kålrotsmoset med gräddblandningen.
  • Vispa upp ägget och blanda ner i bunken. Tillsätt lite av det sparade kokvattnet. Det ska bli ett ganska löst mos. Smaka av med salt och peppar.
  • Häll upp kålrotsmoset i en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm.
  • Strö över ströbröd och klicka på smör.
  • Grädda kålrotslådan mitt i ugnen i 1 ½ - 2 timmar.
Klart!
Energi:

458 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Fiber: 6 g
Protein: 6 g
Kolhydrater: 42 g
Fett: 30 g

Ingredienser

Kålrötter
1 kg
3 dl
Ströbröd
2 dl
Ljus sirap
1 dl
Malen ingefära
2 tsk
Malen muskot
3 krm
Nymalen svartpeppar
Salt
2 tsk
Ägg
1
Ströbröd
2 msk
50 g