Italiensk paj

1 tim
Frysbar
Italiensk paj

Denna italienska paj har en fyllning av kronärtskocka, vitlök, kapris och chili. Crème fraiche och parmesan gör pajen krämig och väldigt smarrig! Lite finrivet citronskal ger rätten en fräsch touch. Toppa den gräddade pajen med fint skurna tomater, rostade pinjenötter och aromatisk basilika. Perfekt paj att som passar utmärkt till fest!

Nytt

Ingredienser

Pajdeg:

Vetemjöl
3 dl
125 g
Salt
½ tsk
Kallt vatten
1 msk

Fyllning:

Kronärtskockshjärtan (ca. 300 g)
4 - 5
Vitlöksklyftor
2
Olivolja
1 msk
Kapris
2 msk
Chili flakes
1 tsk
Bladpersilja, finhackad
2 msk
2 dl
Ägg
3
Parmesanost
100 g
Citron, finrivet skal
1
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar

Garnering:

Tomater
2
Pinjenötter
3 msk
Färsk basilika
ca 10 blad

Gör så här

  • Hacka ihop mjöl, smör och salt till en grynig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  • Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Ställ kallt i frys eller kyl ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
  • Skär kronärtskockorna i mindre bitar. Skala och skiva vitlöken.
  • Stek kronärtskocka och vitlök i olivolja 2-3 min. Tillsätt kapris och chiliflakes. Stek ytterligare någon minut. Fördela i det förgräddade pajskalet.
  • Rör ihop crème fraiche, ägg, riven parmesan och citronskal. Salta och peppra. Häll ner blandningen i pajformen.
  • Grädda mitt i ugnen 25-30 min, tills pajen stannat.
  • Låt svalna något och toppa sedan italiensk paj med tunnt skivade tomater, rostade pinjenötter och basilikablad.
  • Servera gärna med en krispig sallad.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

540 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 3,5 g
Protein: 10,9 % 14,5 g
Fett: 68,5 % 41,8 g
Kolhydrater: 20,6 % 27,4 g
https://www.arla.se/recept/italiensk-paj/