Grädde i carbonara

Varför har vi grädde i vår carbonara?

Dags att skaffa carbonara-koll. Här får du svaret på frågan varför grädde är ett måste i en av de mest älskade pastarätterna. Du får också veta varför spaghetti är carbonarans bästa match och varför carbonara heter carbonara.

Nöjd kock

Därför är grädde bäst – 3 tunga skäl

1. Pimpar smaken

Grädde lyfter fram den goda smaken av parmesan, svartpeppar och bacon ännu mer.

2. Smartaste genvägen

Grädden är det enklaste genvägen till att lyckas med att få carbonaran fyllig och krämig och inte det minsta torr.

3. Maxar såsigheten

Grädden gör carbonara lite såsigare. Och vad älskar vi svenskar mer än att prata om vädret? Jo, sås.


Nu vet du varför det alltid ska vara grädde i carbonaran. Och här kommer svaret på nästa viktiga carbonara-fråga: 

Varför heter carbonara carbonara?

Pasta carbonara betyder kolarhustruns pasta och syftar på svartpepparn som  carbonaran ska krönas med. Och du glömmer väl förresten inte att den ska vara nymalen, direkt från kvarnen? Då spritter det till lite extra i munnen.

Lär dig mer om pastans mjöliga historia

Varför är det spaghetti som gäller i carbonara? 

Lätt rinniga och finfördelade såser som carbonara gifter sig med väl med långa smala pastor. Vår pastaguide visar vilka såser alla våra favoritpastor, till exempel fusilli, farfalle och fettuccine, och deras andra pastakusiner passar till.  

Bli proffs på pastasorter