Hemlagad chokladkola

Hemlagad chokladkola

40 min
Chokladkola när den är som bäst - underbart seg och god. Låt gärna kokosflingor snöa över.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/hemlagad-chokladkola/

Gör så här

  • Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
  • Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker.
  • Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet. Koktid 15 – 30 min.
  • Häll smeten på smörpapper i en form ca 20 x 30 cm. Låt svalna och skär eller klipp i bitar.
  • Dela chokladen i bitar och smält den i en skål över vattenbad eller i mikro.
  • Doppa kolan i chokladen och lägg den på smörpapper. Garnera ev med kokosflingor. Låt stelna i kyl. Förvara kallt.
Klart!

Kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.

Video
Så lyckas du med kolan

Kocken Lotta ger dig alla knepen för julens segaste kola. God jul från oss på Arla!

Ingredienser

100 g
2 dl
Strösocker
3 dl
Ljus sirap
1 dl
Vaniljsocker
1 tsk
Mörk choklad
100 g