Gubbröratårta
Nytt

Gubbröratårta

60+ min Buffé Förrätt Lunch
Gubbröra är underbart gott. Att servera den som en tårta blir extra festligt och maffigt. Här har vi gjort en kavringsbotten som toppas med gubbröra gjord på matjessill, kokta ägg, potatis, örter och gräddfil. Garnera gubbröratårtan med det du har tillgång till, beroende på säsong. Bäst resultat får du om tårtan förbereds dagen innan den ska avnjutas.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/gubbroratarta/

Gör så här

  • Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Tärna potatisen.
  • Koka äggen i 8 min. Spola dem i kallt vatten. Skala och tärna äggen.
  • Häll ner spadet från matjesillen i en liten kastrull. Tärna matjesillen.
  • Lägg gelatinet i kallt vatten ca 5 min.
  • Blanda potatis, ägg, majesill, dill och gräslök i en bunke.
  • Ta upp gelatinet och krama ur det. Smält på svag värme i kastrullen med matjesspadet. Ta från värmen och rör ner gräddfil. Rör snabbt ner gräddfilsblandningen i bunken.
  • Botten: Smält smöret. Tärna brödet och lägg i en mixerbunke. Mixa bröd och smör smuligt.
  • Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Tryck ut brödsmulorna i formen.
  • Häll fyllningen i formen. Täck med plasfolie och ställ kallt minst 3 tim, gärna över natten.
  • Bred crème fraiche på gubbröratårtan. Garnera och servera!
Klart!

Det är även gott att använda ansjovis istället för matjessill.

Energi:

402 kcal

Fiber: 3,3 g
Protein: 11,3 g
Kolhydrater: 24,3 g
Fett: 29,2 g

Ingredienser

Fyllning:
Potatisar
3
Ägg
3
Matjessillfiléer
200 g
Gelatinblad
3
Finskuren färsk gräslök
3 msk
Finskuren färsk dill
3 msk
3 dl
Citron, finrivet skal
1
Salt och svartpeppar
Botten:
75 g
Mörk kavring
200 g
Garnering:
2 dl
Picklad rödlök
1 dl
Forellrom
1 msk
Färska örter
Ätbara blommor