Grötbröd

Grötbröd

Mellanmål Frukost
Grötböd är lätt att baka och passar utmärkt att baka på öerbliven gröt. Degen går snabbt att blanda ihop och kan antingen kalljäsas över natten, eller i rumstemperatur. Skeda upp den lösa degen på bakplåtspapper och njut av dem till frukost eller mellis.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/grotbrod/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke. Tillsätt yoghurt och vatten (ljummet vatten om du inte ska kalljäsa över natten). Rör om tills jästen lösts upp.
  • Tillsätt gröt, honung, mjöl och salt. Blanda raskt ihop till en lös smet. Strö garneringen över bunken.T äck bunken med plastfolie.
  • Låt degen jäsa - antingen i kylen över natten eller på köksbänken i 1½ timme.
  • Värm ugnen till 225° och ställ in en bakplåt för uppvärmning i ugnen.
  • Ta ut den varma plåten ur ugnen och lägg på bakplåtspapper.
  • Skeda upp 10-12 grötbröd på plåten – använd en sked som du doppar i kallt vatten mellan varje bröd.
  • Sätt genast in plåten i ugnen och grädda grötbröden 18-20 min.
  • Låt svalna på ett galler.
Klart!

Ingredienser

Jäst
25 g
1 dl
Vatten
3 dl
Havregrynsgröt eller risgrynsgröt
1½ dl
Flytande honung
1 tsk
Vetemjöl
ca 7 dl
Flingsalt
1 tsk
Garnering:
Blandade sesamfrön, pumpafrön, havregryn, solsosfrön
1½ dl