Grodda själv

Grodda själv

60+ min
Grodda själv är enkelt och lätt att lyckas med. När man groddar frön, säd eller gryn ökas näringen och kroppen kan dessutom lättare ta upp den. Vissa frön går särskilt lätt och snabbt att grodda, som: - alfalfa - bovete - hirs - råris - vete - gröna linser - krasse - solrosfrön - sesamfrö - linfrö Bönor och ärtor är i allmänhet lite svårare och tar längre tid att grodda, men mungbönor och adulkbönor hör till de enklare.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/grodda-sjalv/

Gör så här

Dag 1:
  • Lägg 1 dl frön i en glasburk och häll på vatten. Lägg på ett perforerat lock eller ett nät som kan fästas med en gummisnodd eller snöre. Låt stå i 1 dygn.
Dag 2:
  • Skölj fröna morgon och kväll. Ställ burken upp och ner, t ex i ett diskställ, i 45° vinkel. Luft måste kunna komma in och vattnet rinna av.
Dag 3:
  • Skölj fröna morgon och kväll.
Dag 4-5:
  • Skölj fröna morgon och kväll. När groddsvansen har växt ut avbryter man processen och de är klara att äta. Förvara i kyl max 4-5 dagar.
  • Servera groddarna färska i en sallad med t.ex. en gräddfil eller yoghurtsås. Groddar är också gott på grovt bröd med KESO® cottage cheese och tomater.
Klart!

Du hittar frön och bönor på hälsokosthyllan i vanliga livsmedelsaffärer, eller i hälsokostbutiken. Speciella burkar att grodda i hittar du också i hälsokostbutiker eller i trädgårdsbutiker. Det går alldeles utmärkt att använda stora glasburkar med ett glest tyg som nät-lock, fäst det med en gummisnodd.

Ingredienser