Grillad tonfisk med avokado- och chilikräm och salsa fresca

45 min Huvudrätt Lunch Middag
Grillad tonfisk med avokado- och chilikräm och salsa fresca

Den heta avokadokrämen passar utmärkt med den grillade tonfisken. Servera med frisk salsa.

  • Arla
  • Recept & mat
  • Grillad tonfisk med avokado- och chilikräm och salsa fresca

Ingredienser

Färsk tonfisk i 4 bitar
600 g
Olivolja
2 msk
Medelhavsrub
2 msk
4 skivor

Tillbehör:

Isbergssallad
½ huvud
Rödlök
1
Hamburgerbröd
4

Avokado- och chilikräm:

Avokados
3
Grön chilipeppar
1
Lime
rivet skal och saft av 1
½ dl
Dijonsenap
1 tsk
Salt
1 krm

Salsa fresca:

Körsbärstomater, gärna olika färger
500 g
Vitlöksklyftor
2
Schalottenlökar
2
Färsk persilja
1 kruka
Färsk koriander
½ kruka
Röd chili
1
Lime
rivet skal och saft av 2
Olivolja
½ dl
Salt
1 krm

Medelhavsrub:

Mortlade fänkålsfrön
1 tsk
Vitlökspulver
1½ msk
Torkad oregano
1 msk
Chili flakes
1 tsk
Sellerisalt
½ msk

Gör så här

  • Börja med att blanda samman ingredienserna till ruben. Förvara i burk med lock.
  • Fortsätt med avokado- och chilikrämen.
  • Dela, kärna ur och skala avokadon. Kärna ur och hacka chilin.
  • Mosa avokadon och blanda med lime, crème fraiche, chili och senap. Smaka av med salt.
  • Dela och skölj salladen. Skala och skiva rödlöken.

Salsa fresca:

  • Skär tomaterna i bitar.
  • Skala och hacka vitlök och schalottenlök. Grovhacka persilja och koriander. Kärna ur chilin.
  • Mixa lök, örter, chili, lime och olja i en mixer. Smaka av med salt och blanda med tomaterna.

Tonfisken:

  • Pensla tonfisken med olivolja.
  • Gnid in fisken med 2 msk av medelhavsruben och grilla på hög värme ½-1 min.
  • Vänd fiskbitarna. lägg på ost och grilla ytterligare ½-1 min och låt osten smälta.
  • Grilla bröden på båda sidor och lägg ihop med avokadokräm, sallad, rödlök och tonfisk emellan.
  • Servera med salsa fresca.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

875 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 49 g
Kolhydrater: 42 g
Fett: 55 g
https://www.arla.se/recept/grillad-tonfisk-med-avokado--och-chilikram-och-salsa-fresca/