Grillad aubergine med mynta, russin och pinjenötter

15 min Buffé Huvudrätt Middag
Grillad aubergine med mynta, russin och pinjenötter

En smakrik och fräsch rätt som passar perfekt på sommarens buffébord eller som ett färgstarkt tillbehör till grillad kyckling, fisk eller kött. Den grillade auberginen får sällskap av söta russin, friska myntablad, rostade pinjenötter och krämig vitost – en härlig kombination av smaker och texturer.

Ingredienser

Aubergine
1
Olivolja
2 msk
Salt
½ tsk
Svartpeppar
½ krm
Pinjenötter
½ dl
Färsk mynta
½ kruka
200 g
Ljusa russin
½ dl
Citron, finrivet skal och pressad saft
1

Till servering:

2 dl
Myntablad
10
Salt
2 krm
Surdegsbröd
4 skivor
Pistagenötter
½ dl

Gör så här

  • Skär aubergine i jämntjocka skivor, cirka ½ cm tjocka. Lägg skivorna på en skärbräda eller bricka. Pensla skivorna med olivolja. Strö över salt och nymalen svartpeppar.
  • Värm upp grillen eller en grillpanna till medelhög värme. Lägg på aubergineskivorna och grilla i 2–3 min per sida, eller tills de fått fin färg och blivit mjuka. Undvik att vända dem för tidigt – låt dem få ett fint grillmönster innan du vänder.
  • Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelvärme i 2–3 min, tills de är gyllenbruna. Skaka pannan ofta så att de inte bränns. Låt svalna.
  • Plocka bladen från myntan. Skär eller smula vitosten i mindre bitar.
  • Fyll de grillade aubergineskivorna med mynta, vitost, russin och pinjenötter. Rulla ihop och lägg på ett serveringsfat. Riv över citronskal och pressa saften.
  • Blanda yoghurten med hackad mynta och salt. Grilla eller rosta brödskivorna. Servera auberginrullarna med rostat bröd, yoghurt och pistagenötter.
Klart!

Byt ut eller komplettera russinen med granatäppelkärnor för en frisk syra och vacker färg.

Som del i en mezebuffé: Servera tillsammans med hummus, baba ganoush, oliver, libabröd och tzatziki.

Wrap eller macka: Lägg de grillade aubergineskivorna i ett libabröd eller på en skiva surdegsbröd med extra ost och kanske lite ruccola – perfekt till lunch.

Pastasallad: Skär auberginen i bitar och blanda med kall pasta, vitost, örter och lite mer olivolja för en snabb sommarsallad.

Näringsvärden, per port

Energi:

520 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 7 g
Protein: 16,8 g
Kolhydrater: 45,1 g
Fett: 30,4 g
https://www.arla.se/recept/grillad-aubergine-med-mynta-russin-och-pinjenotter/