Gratinerade blåmusslor med vitlökssmör och fänkål

Gratinerade blåmusslor med vitlökssmör och fänkål

30 min Buffé Förrätt
I Södra italien serveras gratinerade musslor som en aperitivo eller aptitretare. Vackra, smakrika och festliga gör de succé på alla kalas. Att blåmusslan också är relativt billig och klimatsmart är ett välkommet plus.
Johanna  Westman
Johanna Westman
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Borsta och skölj musslorna. Kasta trasiga musslor och de som inte stänger sig när man knackar på skalet.
  • Ansa fänkålen. Spara dillen till vitlökssmöret. Skär fänkålen i skivor.
  • Hetta upp smör i en rymlig kastrull. Fräs fänkålen mjuk. Häll på vin och salt. Låt koka upp.
  • Lägg i musslorna och sätt på ett lock. Koka ca 5 min eller tills musslorna öppnat sig. Skaka om kastrullen någon gång under kokningen.
  • Ta upp alla musslor med en hålslev och släng de som inte öppnat sig.
  • Bryt av den tomma skalhalvan på musslorna. Lägg musslorna på en bädd av grovt salt på en plåt.
  • Blanda smör med panko, vitlök, citronskal och hackad fänkålsdill. Fördela smöret på musslorna. Hit kan du förbereda. Förvara musslorna i kylskåp tills de ska gratineras.
  • Värm ugnen till 250°.
  • Gratinera i övre delen av ugnen 3–5 min. Servera direkt.
Klart!
Energi:

177 kcal

Protein: 8 g
Kolhydrater: 3 g
Fett: 15 g

Ingredienser

Färska blåmusslor med skal
1 kg
Fänkål
½
25 g
Vitt vin
2½ dl
Flingsalt
½ tsk
Till gratinering:
Grovt salt, till plåten
100 g
Panko
½ dl
Vitlöksklyftor, finhackade
2
Citron, finrivet skal
1