Gräddbakad kyckling med variation på blomkål

Gräddbakad kyckling med variation på blomkål

60+ min Huvudrätt
Detta är Johan Backeus, Årets Kock 2017, vinnarrätt i en förenklad version. Vinnarrätten gjordes på fasan som Johan här bytt ut mot kyckling. Receptet är lite pyssligt, så ta dig tid att läsa igenom det ordentligt innan du börjar laga.
Johan  Backeus
Johan Backeus Årets kock 2017
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Skär loss kycklingbrösten med skinnet kvar från kycklingen. Skär loss låren. Dela, ta bort skinnet och bena ur dem. Lägg åt sidan.
  • Skär loss vingarna och stycka skrovet i mindre bitar till fonden.
Pepparmix:
  • Mixa eller mortla pepparsorterna fint.
Fond & glaze:
  • Skala och hacka schalottenlök och vitlök.
  • Bryn lök, vingar, ben och skrov i 2 msk av smöret i en gryta. Tillsätt vatten, timjan och katrinplommon. Koka upp och låt sjuda tills 4 dl återstår.
  • Sila av och blanda med vin och pepparmix. Koka ner till ca 2 ½ dl återstår.
  • Sila, koka upp och vispa ner 1 msk smör vid servering.
Kycklingbröst:
  • Sätt ugnen på 110°.
  • Lägg kycklingbrösten i en ugnssäker form. Salta, peppra och tillsätt grädde, timjan, vitlök och citronskal.
  • Tillaga kycklingen i ugnen till 70° innertemperatur, ca 40 min. Låt vila.
  • Sila av grädden och spara till blomkålen.
  • Vid servering: bryn kycklingbrösten runt om i smör i en stekpanna. Skär i skivor.
Kycklingbullar:
  • Tärna kycklingköttet grovt och låt stå i frys ca 15 min.
  • Mixa hälften av köttet med salt och pepparmix. Fortsätt mixa och tillsätt grädden, lite i taget, till en slät smet.
  • Blanda ner resterande kött och låt stå kallt minst 30 min.
  • Höj värmen i ugnen till 150°.
  • Vispa upp äggen.
  • Forma smeten till 8 bullar, vänd dem först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och slutligen i panko.
  • Stek bullarna gyllene i smör i en stekpanna. Baka färdigt i ugnen till 70° innertemperatur.
  • Vid servering: värm bullarna och häll över glazen.
3 varianter av blomkål:
  • Halvera blomkålen.
  • Blomkålsskivor: Skär 4 tunna skivor från snittytan, gärna på mandolin. Blomkålsskivorna ska fortfarande hålla ihop med stammen. Bryn smöret och slå det över skivorna. Tillsätt citronsaft och låt dra. Värm vid servering.
  • Picklad blomkål: Skär ut små buketter av blomkålen, ca 100 g. Koka upp vatten, ättika, socker och salt. Lägg i blomkålsbuketterna, dra från plattan och låt svalna.
  • Blomkålscrème: Skär resten av blomkålen i mindre bitar och koka dem mjuka i grädden från kycklingen. Sila av och spara grädden. Mixa blomkålen med lite av grädden till en slät crème. Smaka av med salt. Värm vid servering.
Mandelmüsli:
  • Rosta quinoan i en torr, varm stekpanna tills den poppat klart.
  • Skiva shiitakesvampen fint. Hacka mandel och pumpakärnor.
  • Fräs svampen ca 1 min i smör i en het stekpanna. Lägg ner mandel och pumpakärnor. Smaka av med salt och peppar.
Klart!
Energi:

1175 kcal

Protein: 60 g
Kolhydrater: 40 g
Fett: 87 g

Ingredienser

Hel kyckling, ca 1.3 kg, gärna majskyckling
1
Pepparmix:
Svartpepparkorn
1 krm
Rosépeppar
1 krm
Grönpeppar
1 krm
Sichuanpeppar
1 krm
Fond & glaze:
Kycklingvingar, ben och skrov
Schalottenlökar
2
Vitlöksklyftor
2
3 msk
Vatten
8 dl
Färsk timjan
2 kvistar
Katrinplommon
8
Vitt portvin eller umeshu
1 dl
Pepparmix
2 krm
Kycklingbröst:
Kycklingbröst från kycklingen
2
Salt
1 krm
Svartpeppar
1 krm
3 dl
Färsk timjan
3 kvistar
Hackade vitlöksklyftor
2
Citron
rivet skal av 1
2 msk
Kycklingbullar:
Urbenade kycklinglår från kycklingen
2
1½ dl
Salt
1 krm
Pepparmix
1 krm
Vetemjöl
1 dl
Ägg
2
Panko
2 dl
2 msk
3 varianter av blomkål:
Blomkålshuvud, ca 500 g
1
1 msk
Citron
pressad saft av 1
Vatten
1½ dl
Ättiksprit 12%
½ dl
Strösocker
1 dl
Salt
½ tsk
Salt och svartpeppar
Mandelmüsli:
Svart quinoa
½ dl
Shiitakesvamp
50 g
Saltrostad mandel
½ dl
Pumpakärnor
½ dl
1 msk