Glutenfritt bröd

Glutenfritt bröd

60+ min Buffé Mellanmål Frukost
Luftigt, fänkålskryddat, glutenfritt bröd som är perfekt att rosta eller njuta som det är med favoritpålägget. Krossat bovete ger tuggmotstånd och karaktär till det glutenfria brödet.
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/glutenfritt-brod/

Gör så här

  • Vispa ihop vatten, jäst, honung, husk, fänkålsfrön, salt och krossat bovete i en degbunke.
  • Tillsätt mjölmix och smör. Arbeta degen för hand eller gärna med vinge i maskin ca 5 min till en ganska lös och seg deg. Degkrok fungerar inte på den här degen.
  • Blöt ett bakplåtspapper och vrid ur det som en trasa. Klä en brödform, ca 1 ½ liter, med pappret.
  • Klicka degen i formen och släta till med blöta händer. Strö över lite krossat bovete. Täck med bakduk och låt jäsa ca 45 min i rumstemperatur.
  • Värm ugnen till 200°.
  • Grädda i nedre delen av ugnen 35-45 min. Innertemperaturen ska vara 98°. Täck ev brödet med ett bakplåtspapper på slutet så ytan inte bränns.
  • Låt svalna lite i formen. Ta brödet ur formen och ta bort bakplåtspappret. Låt brödet svalna helt under en bakduk innan du skär i det.
Klart!

Ingredienser

Vatten
4 dl
Jäst
25 g
Flytande honung
1 msk
Fiberhusk eller psyllium
1 msk
Hela fänkålsfrön, mortlade
1½ tsk
Salt
1½ tsk
Krossat bovete krossat bovete
1 dl
Glutenfri mjölmix, 7-8 dl
450 g
30 g