
Glasstårta med citrongräs och blåbär på biskvibotten
60+ min
En frisk och festlig glasstårta med biskvibotten till sommarens alla kalas. Tårtan går utmärkt att göra i förväg och frysa in.
Ingredienser
Biskvibotten:
- 200 g mandelmassa
- ½ dl strösocker
- 2 äggvitor
Blåbärsrippel:
- 2 dl frysta blåbär
- ½ dl syltsocker
- 1 msk pressad citron
Glasskräm:
- 2 stjälkar citrongräs
- 5 dl Arla® vispgrädde
- 3 äggulor
- 1½ dl strösocker
Till servering:
- färska blåbär
Gör så här
Gör så här
Biskvibotten:
Riv mandelmassan grovt i en bunke. Tillsätt socker och blanda i äggvita lite i taget tills du har en klumpfri smet. Bred ut smeten i en springform, 24 cm i diameter med bakplåtspapper i botten. Baka den gyllenbrun på 175° i cirka 20 min. Låt svalna.
Blåbärsrippel:
Blanda blåbär, syltsocker och citronsaft i en kastrull. Koka i cirka 3 minuter. Mixa den helt slät och låt svalna i kyl under plastfilm.
Glasskräm:
Banka citrongräset och skär i mindre bitar. Koka upp 1.5 dl av grädden tillsammans med citrongräs, täck med plastfolie och kyl. Vispa upp resterande 3 ½ dl grädde löst. Sila den avkylda grädden, och blanda med den vispade. Vispa upp äggula och socker fluffigt och vänd ner grädden. Bred ut över biskvibotten.Ringla över blåbärs rippel. Frys den i minst 4 timmar. Ta ut i cirka 20 minuter innan den ska ätas. Dekorera med färska blåbär.
Näringsvärden, per bit
- Energi: 325 kcal
- Protein: 4 g
- Kolhydrater: 28 g
- Fett: 22 g
Provlagat av Arla Köket
Skriv ut