Glassbomb
Nytt

Glassbomb

3 tim 20 min
Buffé Efterrätt
Går att frysa
Glassbomb extra allt! Denna festliga tårta må se avancerad ut, men faktum är att den är enkel att göra. Det enda du behöver tänka på är att börja i tid, då glassen måste frysas i omgångar. Passa på att baka en chokladbotten under tiden glassbomben är i frysen. Servera glassbomben på botten och dekorera med fruktspett.
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/glassbomb/

Gör så här

Glassbomb:
  • Tina vaniljglassen.
  • Klä insidan av en stor skål som rymmer 3 liter glass med plastfolie (låt folien hänga ut en bit över kanten).
  • Täck skålens botten och innerkanter med ett lager vaniljglass.
  • Ställ i frysen i ca 1 timme.
  • Upprepa samma procedur med jordgubbsglass och sist hallonsorbet.
  • Jämna till ytan så glassbomben får en platt botten. Sätt in i frysen.
Chokladbotten:
  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Smält choklad och smör i en skål över ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna.
  • Sikta ner de torra ingredienserna i chokladsmöret. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Vänd i ett ägg i taget och häll chokladsmeten i en springform täckt med bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter,
  • Grädda chokladkakan i mitten av ugnen i 20 min. Låt svalna.
Vid servering:
  • Ta ut glassbomben ur frysen och låt tina lite så du lätt kan tryck fast chokladbotten mot hallonsorbeten. Ställ in i frysen igen.
  • Gör under tiden bärspett. Trä hallon och jordgubbar på tandpetare. Ta ut tårtan och stick in spetten i glassbomben.
  • Ringla över chokladsås. Servera och njut!
Klart!

Ingredienser

Glassbomb:
Jordgubbsglass
1 liter
Vaniljglass
1 liter
Mangosorbet (hallon)
1 liter
Chokladbotten:
Mörk choklad
200 g
150 g
Strösocker
2 dl
Vetemjöl
2 dl
Kakao
½ dl
Vaniljsocker
2 tsk
Flingsalt
1 tsk
Ägg
3
Vid servering:
Hallon
1 ask
Jordgubbar
1 ask
Chokladsås
½ dl