Friterad banan

25 min
Friterad banan

Friterad banan är en riktig 80-tals klassiker som många av oss avnjutit på kinesisk restaurang. Det är lätt att fritera banan hemma. Bananen får en underbart krispig yta med sött och krämigt innehåll. Servera nyfriterad banan med lättvispad grädde, vaniljglass och färska bär - barnsligt gott!

Ingredienser

Bananer
2
Vetemjöl
2 dl
Bakpulver
1 msk
Vaniljsocker
1 tsk
Iskallt vatten
2½ dl
Frityrolja, så att det täcker bananerna
ca 3 dl

Till servering:

2 dl
Vaniljglass
2 dl
Blandade färska bär

Gör så här

  • Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt vattnet och vispa till en slät smet.
  • Skala bananerna och halvera dem på längden. Vänd ner i smeten och se till att bananerna blir ordentligt täckta.
  • Hetta upp oljan till 170–180° i fritös eller i en djup kastrull.
  • Fritera bananerna tills de är gyllene. Låt rinna av på galler.
  • Servera nyfriterade bananer med vispad grädde, vaniljglass och färska bär.
Markera receptet som tillagat

Ringla lite ljus sirap eller lönnsirap över bananerna och glassen vid servering

Näringsvärden, per port

Energi:

1036 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 2 g
Protein: 2 % 5,2 g
Fett: 80,4 % 94,2 g
Kolhydrater: 17,6 % 44,8 g
https://www.arla.se/recept/friterad-banan/