Fransk maräng med citruskräm

Fransk maräng med citruskräm

60+ min Efterrätt
En omemotstådlig sötsyrlig dessert med frasiga maränger. Ett knep för att få fluffiga maränger är att äggvitan ska vara riktigt kall när du börjar vispa.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/fransk-marang-med-citruskram/

Gör så här

Citruscurd:
  • Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten.
  • Blanda citrusjuicerna och socker i en kastrull, värm till ca 60°.
  • Vispa ihop äggulor och ägg.
  • Häll citrusblandningen över äggvispet och häll tillbaka i kastrullen, värm under omröring till ca 83°.
  • Dra av från värmen och tillsätt gelatinbladet, låt svalna till ca 40°. Mixa ner smöret. Ställ i kyl.
Maräng:
  • Sätt ugnen på 125°.
  • Blanda äggvitor och socker i en rostfri bunke och värm över vattenbad tills sockret smält.
  • Vispa marängen i en köksmaskin till fast konsistens.
  • Klicka ut 8 maränger på en plåt med bakplåtspapper.
  • Klicka i en sked citruscurd i varje maräng och gör en swirl i mitten så de plattas ut.
  • Baka i mitten av ugnen ca 15 min, sänk värmen till 100° och grädda ytterligare 30 min.
Garnering:
  • Skär av skalet på citrusfrukterna och skär ut klyftor. Blanda med socker och vaniljpulver.
  • Vispa den syrade grädden lätt, klicka ut curd, syrad grädde och citrussallad på varje maräng.
Klart!

Vill du ha en spännande smakbrytning på din curd? Strimla din favoritchili och tillsätt i äggskummet. Mixa gärna skummet slätt innan du mixar ner smöret i curden.

Energi:

440 kcal

Protein: 5 g
Kolhydrater: 49 g
Fett: 24 g

Ingredienser

Citruscurd:
Gelatinblad
1
Pressade clementiner
½ dl
Pressad citron
½ dl
Strösocker
1¾ dl
Äggulor
6
Ägg
1
125 g
Maräng:
Äggvitor
3
Strösocker
2 dl
Blodgrape
1
Apelsin
1
Clementin
1
Citron
1
Strösocker
2 msk
Vaniljpulver
1 krm
2 dl