Matlagningsordlista

E-K Ordlista E-K

Eftersteka - Fortsätta stekningen av ett redan brynt livsmedel på svag värme, med eller utan vätska. (Använd lock om du eftersteker i vätska.)

Flaga - Att skära t ex mandel i mycket tunna skivor.

Flambera - Att hälla stark och lätt uppvärmd alkohol, t ex konjak, över en het maträtt och tända på så att alkoholen brinner upp. Smakämnena stannar då kvar i rätten.

Frappera - Att förvara mat en kort tid, på en buffé till exempel, genom att lägga den på krossad is.

Fritera, Flottyrkoka - Koka livsmedel eller bakverk i en gryta i rikligt med fett (olja, eller ister). Fettet bör vara mellan 150 och 180 grader varmt, beroende på vad som friteras. Ha alltid ett lock i beredskap för att kväva elden om frityrfettet skulle antändas!

Frosta - Att garnera kanten på glas till drinkar eller desserter genom att först doppa dem i äggvita och sedan i strösocker.

Fräsa - Steka ett livsmedel på svag värme utan att det får färg.

Färsera - Att fylla med färs.

Förvälla, Blanchera - Förbereda ett livsmedel, t ex grönsaker eller svamp, för infrysning eller tillagning genom att ge det ett snabbt uppkok i vatten och eventuellt låta det koka några minuter innan vattnet hälls av och livsmedlet snabbkyls.

Glasera - Att ge konfekt, en maträtt eller ett bakverk en blank yta av fett, gelé eller glasyr.

Glödsteka - Att steka ett livsmedel inlindat i aluminiumfolie eller vått tidningspapper på glödande träkolsbädd.

Gratinera - Att färgsätta en maträtt i ugn på hög värme eller under grillelement tills rätten fått fin, gyllenbrun färg.

Grava - Att gnida in ett livsmedel med en blandning av salt, socker och kryddor och därefter låta det ligga 1-2 dygn i den lake som bildas.

Griljera - Att panera ett tillagat livsmedel, t ex julskinka, och steka det en kort tid i ugnen så att det får färg.

Grilla - Steka i grillugn, grillpanna eller på galler ovanför glöd.

Halstra - Att steka ett livsmedel utan smör i grillugn eller grillpanna - ursprungligen i ett halster (dubbelt grillgaller) över öppen eld.

Kandera - Doppa eller koka t ex frukt, konfekt eller blommor i sockerlag och sedan lägga dem att stelna. Kanderad frukt m m används som dekoration av bl a bakverk.

Karamellisera - Att upphetta socker i en stekpanna eller strött på en maträtt i het ugn tills det smälter och blir brunt.

Klara - Att ta bort grumligheter, t ex proteinrester, från buljong.

Knapersteka - Steka t ex bacon i stekpanna eller i ugn på medelvärme under längre tid så att fettet i livsmedlet smälter och det bildas en knaprig yta.

Kulprov - Prov för att kontrollera att t ex knäck- och kolasmet är färdigkokt. Häll några droppar av kola- eller knäcksmeten i iskallt vatten. Kolasmeten ska gå att rulla till en ganska seg och fast kula. Knäckkulan ska kännas fast till hård.