Chokladkräm med basilika-is apelsin och hasselnötter

Chokladkräm med basilika-is apelsin och hasselnötter

60+ min Efterrätt
Bjud på en spännande dessert med len chokladkräm, knapriga nötter och fruktig is. Vill du ha kraftigare chokladsmak på krämen kan du göra den på mörk choklad istället.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/chokladkram-med-basilika-is-apelsin-och-hasselnotter/

Gör så här

Basilika-is:
  • Koka upp pressad apelsin, vatten, pressad citron och socker. Låt kallna.
  • Mixa basilikabladen med sockerlagen helt slätt. Ställ in i frysen.
Chokladkräm:
  • Hacka chokladen och smält i mikro eller över vattenbad.
  • Lägg kvargen i en bunke och vänd ner den smälta chokladen.
  • Vispa crème fraichen fast och vänd ner i chokladblandningen.
Hasselnötter:
  • Rosta nötterna i en torr, varm stekpanna. Pudra över florsockret, vänd runt tills nötterna är karamelliserade, klicka i smöret.
  • Häll upp på smörpapper och låt kallna. Grovhacka nötterna.
Servering:
  • Skär av skalet på apelsinerna och skär ut klyftorna.
  • Servera chokladkrämen med basilika-is och toppa med nötter och apelsin.
Klart!
Energi:

480 kcal

Protein: 9 g
Kolhydrater: 41 g
Fett: 31 g

Ingredienser

Basilika-is:
Pressad apelsiner
1 dl
Vatten
1 dl
Pressad citron
1 msk
Strösocker
½ dl
Plockad färsk basilika
1 kruka
Chokladkräm:
Mjölkchoklad
100 g
1 dl
1 dl
Hasselnötter:
Skalade hasselnötter
1 dl
Florsocker
2 msk
1 tsk
Apelsiner
2