Chokladkaka i långpanna

1 tim Dessert Fika
Chokladkaka i långpanna

En maffig chokladkaka i långpanna toppad med krämig chokladganache och kakao slår aldrig fel. Turkisk yoghurt i smeten gör kakan extra saftig och god.

Nytt

Ingredienser

Chokladkaka:

200 g
Ägg
3
Strösocker
2 dl
2 dl
Vetemjöl
5 dl
Kakao
1 dl
Bakpulver
1½ tsk
Vaniljsocker
1½ tsk
Salt
1 krm

Ganache:

100 g
2 dl
Mörk choklad
300 g
Kakao
2 msk

Gör så här

Ganache:

  • Börja med ganachen. Koka upp smör och grädde i en kastrull.
  • Grovhacka chokladen och lägg i en skål. Häll den varma smör- och gräddblandningen över chokladen och rör om till en slät kräm. Ställ åt sidan och låt svalna under tiden som du gör chokladkakan.

Chokladkaka:

  • Sätt ugnen på 200° eller 185° varmluft.
  • Täck en långpanna med bakplåtspapper, ca 25x35 cm.
  • Smält smöret i en kastrull. Ställ åt sidan och låt svalna.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp.
  • Vänd i det smälta smöret och yoghurten i äggvispet.
  • Sikta i de torra ingredienserna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  • Häll smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen 20-25 min. Testa med en sticka om kakan är klar.
  • Låt kakan svalna helt innan du brer på ganachen. Pudra över kakao och skär kakan i 30 bitar.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per bit

Energi:

236 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per bit
Fiber: - 1 g
Protein: 5,7 % 3,3 g
Fett: 61,2 % 16,3 g
Kolhydrater: 33,1 % 19,2 g
https://www.arla.se/recept/chokladkaka-i-langpanna/