Brytbröd

Brytbröd

Betyg

(2 st)

Lättbakat och smakrikt bröd som passar bra att ta med till utflykten eller knytkalaset.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Receptet gäller för 1 st

  • 25 g Arla® Svenskt Smör Normalsaltat 82%
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 6½ dl vetemjöl special
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 dl solroskärnor

Pensling och garnering:

  • ägg
  • solroskärnor

Gör så här:

Gör så här:

Skär smöret i tunna skivor och lägg det i en bunke. Tillsätt grahamsmjöl, 6 dl vetemjöl, salt, socker och jästen delad i mindre bitar. Värm vattnet till fingervärme, 37º. Tillsätt vattnet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Täck degen med en handduk och låt degen jäsa till dubbel storlek ca 30 min. Tillsätt solroskärnor eller oliver och arbeta in dem i degen. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 6 delar. Forma till runda bullar och rulla sedan ut dem till längder på ca 30 cm vardera. Lägg 3 längder med 5 cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Lägg de resterande 3 längderna tvärs över och fläta in dem. Låt jäsa övertäckta i 30 min. Sätt ugnen på 250º. Pensla med uppvispat ägg. Strö över solroskärnor. Ställ in plåten i nedre delen av ugnen. Sänk temperaturen till 225º och grädda ca 15 min. Låt kallna på galler.

Tips:

Solroskärnorna i brödet kan bytas ut mot grovhackade fyllda oliver och solroskärnorna till garnering kan bytas ut mot sesam- eller vallmofrön.

Skriv ut

Källa:

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem