Blåbärssemla
Nytt

Blåbärssemla

2 tim 30 min
Fika
Går att frysa
Här kommer en semla utöver det vanliga! I den saftiga kardemummabullen gömmer sig en frisk och syrlig lemon curd som gifter sig utomordentligt med den krämiga blåbärsgrädden. Helt enkelt en annorlunda men perfekt kombo om ni frågar oss. Det går fint att frysa in bullarna, men inte den färdiggjorda semlan!
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/blabarssemla/

Gör så här

Semmelbulle:
  • Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
  • Tillsätt ägg, socker, salt, kardemumma och mjöl. Arbeta degen ca 3 min i maskin.
  • Tillsätt smöret i mindre bitar. Arbeta degen ytterligare ca 8 min tills den är glansig och elastisk och inte känns kladdig om man tar på den.
  • Ta upp degen på bänken och forma till en boll. Låt vila övertäckt ca 10 min.
  • Dela degen i 12 bitar à ca 80 g. Rulla varje bit till en slät bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 1.5–2 tim tills de är ungefär dubbelt så stora. Under tiden kan du göra citronkrämen och blåbärsgrädden.
Citronkräm:
  • Koka upp citronsaft och socker. Sänk värmen.
  • Rör ner äggulorna under konstant omrörning. Vispa tills krämen blir tjock.
  • Skär det kalla smöret i kuber och vispa in det i krämen. Lägg gärna krämen i en spritspåse. Förvara i kylen.
Blåbärsgrädde:
  • Vispa grädden. Blanda de tinade blåbären med florsocker och vänd ner i grädden.
  • Mosa försiktigt med en gaffel tills du får en fin blårbärsfärg på grädden.
  • Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft.
  • Grädda de färdigjästa bullarna i mitten av ugnen ca 8 min.
  • Vispa ihop ägg, vatten och salt med en gaffel och pensla bullarna direkt när de kommer ur ugnen.
  • Låt bullarna kallna på galler.
  • Skär ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna om du vill få plats med mycket citronkräm.
  • Fyll bullarna med citronkräm och spritsa på en klick blåbärsgrädde.
  • Lägg tillbaka locken och pudra ev. över lite florsocker.
Klart!
Energi:

466 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Fiber: 2 g
Protein: 6,9 g
Kolhydrater: 57,3 g
Fett: 23,1 g

Ingredienser

Semmelbullar:
Jäst
25 g
2½ dl
Ägg
1
Strösocker
1 dl
Salt
½ tsk
Stötta kardemummakärnor
½ msk
Vetemjöl 8-9 dl
ca 510 g
85 g
Citronkräm:
Pressad citronsaft
1 dl
Strösocker
1½ dl
Äggulor
4
50 g
Blåbärsgrädde:
3 dl
Tinade frysta blåbär
2 dl
Florsocker
½ msk
Pensling:
Ägg
½
Vatten
1 msk
Salt
½ krm