Baked alaska

3 tim 20 min Dessert
Frysbar
Baked alaska

Baked alaska, Glace au four, Omelette norvégienne - kärt barn har många namn! Denna pampiga desserttårta är en riktigt isande smakbomb. Tre sorters glass på en chokladbotten täckt med italiensk maräng, kan det bli festligare?

Nytt

Ingredienser

Chokladglass
1 liter
Stracciatella glass
1 liter
Vaniljglass
1 liter

Chokladbotten:

Mörk choklad
200 g
150 g
Strösocker
2 dl
Vetemjöl
2 dl
Kakao
½ dl
Vaniljsocker
2 tsk
Flingsalt
1 tsk
Ägg
3

Italiensk maräng:

Äggvitor
3
Strösocker
2 dl
Vatten
½ dl
Salt
1 krm

Gör så här

  • Börja med att tina chokladglassen.
  • Klä insidan av en stor skål som rymmer 3 liter med plastfolie (låt folien hänga ut en bit över kanten).
  • Fyll skålens botten med chokladglass. Ställ in i frysen ca 1 timme.
  • Upprepa samma procedur med de två andra glassorterna.
  • Jämna till ytan så glassbomben får en platt botten. Ställ in i frysen.

Chokladbotten:

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Smält choklad och smör över vattenbad eller i mikron. Låt svalna.
  • Sikta ner de torra ingredienserna i chokladsmöret. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Vänd i ett ägg i taget och häll chokladsmeten i en springform täckt med bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter,
  • Grädda chokladkakan i mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna.
  • Ta ut glassbomben ur frysen och låt tina lite så du lätt kan trycka fast chokladbotten mot vaniljglassen. Ställ in i frysen igen.

Italiensk maräng:

  • Lägg äggvitor och salt i en ren bunke.
  • Koka upp vatten och socker i en kastrull. När sockerlagen når 110° börjar du vispa äggvitorna på medel hastighet.
  • När sockerlagen når 118° och äggvispet har börjat vitna häller du i sockerlagen i äggvispet i en tunn stråle. Vispa konstant tills marängen har svalnat och är fast.
  • Ta ut glassbomben från frysen och bred eller spritsa på den italienska marängen i ett vackert mönster. Bränn av marängen med en gasolbrännare och servera direkt.
Klart!
https://www.arla.se/recept/baked-alaska/