Bagels

2 tim 30 min Brunch Frukost Mellanmål
Frysbar
Bagels

Bagels kan varieras på många sätt. De kan toppas med allt från solrosfrön, vallmofrö, sesamfrön eller rostad lök. Bröden kokas innan de baks i ugnen. Detta ger brödet en tät och seg konsistens. Fyll detta underbara bröd med dina favoriter - men ett måste är väl ändå färskost!

Ingredienser

Deg:

Jäst
25 g
Ljummet vatten, max 37°
5 dl
Ljus sirap
½ dl
Matolja
½ dl
Vetemjöl
17 dl
Salt
1 msk
Matolja, till pensling av degen
3 msk

Till kokning:

Vatten
2 liter
Strösocker
2 msk

Garnering:

Ägg, uppvispat
1
Solrosfrön
1 dl
Blå vallmofrön
1 msk
Sesamfrön
1 msk

Till servering:

150 g
Kallrökt lax
150 g
Rödlök, skivad
1
Gurka, skivad
½
Sallad
12 blad
Dill
1 kruka

Gör så här

  • Smula jästen i en degbunke. Tillsätt vatten, sirap, olja, nästan allt mjöl och salt. Arbeta degen smidig och ganska fast, 10 min i maskin eller 15 min för hand.
  • Pensla degen med olja och låt jäsa övertäckt ca 1 tim.
  • Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda tills alla luftbubblor försvunnit.
  • Dela degen i 14 lika stora bitar. Rulla till bollar. Tryck in ett finger i mitten av bollen och gör det så stort som du önskar. Det kommer att bli mindre under jäsning.
  • Lägg bröden på ett bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min.
  • Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft.
  • Koka upp vatten och socker i en vid kastrull. Lägg i 3-4 bröd åt gången och låt sjuda ca 2 min på varje sida.
  • Ta upp med hålslev och lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla alla bagels med uppvispat ägg och toppa med valfria fröer.
  • Grädda bröden i mitten av ugnen 15-20 min, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
  • Fyll dina bagels med färskost, lax, sallad, rödlök, gurka och dill.
Klart!

Näringsvärden, per styck inkl oliver o sallad

Energi:

305 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 8 g
Kolhydrater: 52 g
Fett: 6 g
https://www.arla.se/recept/bagel/