Au Gratin Hash Brown

Au Gratin Hash Brown

60+ min
Au Gratin Hash Brown är en grovriven potatisgratäng med ett krispigt täcke av panko. Vi har smaksatt denna gräddiga gratäng med ädelost och vitlök. "Au Gratin" är en fransk kulinarisk term som syftar på en maträtt som toppas med ströbröd så den blir krispig. "Hash Browns" består av riven potatis som steks tills den är knaprig. Om vi slår ihop dessa två får du denna krispiga potatisgratäng. Under Titanicresan serverades en typ av Au Gratin Hash Brown på frukostmenyen i andra klass.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/au-gratin-hash-brown/

Gör så här

Au Gratin Hash Brown:
  • Värm ugnen till 180°.
  • Skala och skiva lök och vitlök. Stek all lök mjuk i smör utan att den tar färg.
  • Skala och riv potatisen grovt. Pressa bort så mycket vätska som möjligt. Lägg i en bunke och blanda ner smörstekt lök, grädde, riven ädelost och riven ost.
  • Hacka rosmarinen och blanda ner i potatissmeten. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Häll ner i en smord ugnsform, ca 30X40 cm. Strö över panko och klicka över smör.
  • Tillaga mitt i ugnen ca 60 min, tills den fått fin färg och är genomlagad.
  • Toppa Au Gratin Hash Brown med färska örter.
Klart!

Ingredienser

Stor gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
25 g
Potatis
900 g
5 dl
140 g
150 g
Färsk rosmarin
1 kvist
Salt
2 tsk
Svartpeppar
Panko
1 dl
25 g
Färska örter