Ättiksgurka

30 min
Arbetstid: 30 min
Frukost Tillbehör
Ättiksgurka

Den inlagda gurkan är ett måste till många husmansklassiker och även på frukostmackan. Gör en rejäl burk när du ändå är igång, den håller länge i kylen.

Ingredienser

Västeråsgurkor eller slanggurka
1 kg
Krondill
1 knippe
Senapsfrön
½ dl
Ättiksprit 12%
1½ dl
Vatten
5 dl
Strösocker
5 dl
Salt
½ dl

Gör så här

  • Tvätta gurkorna och skär dem i ca ½ cm tjocka skivor på mandolin eller för hand.
  • Varva gurka, senapsfrö och krondill i rena, steriliserade glasburkar.
  • Koka upp ättika, vatten, socker och salt. Häll lagen över gurkorna och sätt på locket.
  • Låt kallna och förvara i kyl.
Markera receptet som tillagat

Det går bra att lägga in hela gurkor på samma vis.

Näringsvärden, per kg

Energi:

1329 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per kg
Fiber: - 11,8 g
Protein: 2,8 % 9,2 g
Fett: 7,2 % 10,8 g
Kolhydrater: 90 % 294,4 g
https://www.arla.se/recept/attiksgurka/