Äppelkaka med lingon

Äppelkaka med lingon

1 tim 10 min
Mellanmål Efterrätt
Går att frysa
Pröva med lingon i äppelkakan. Överraskande gott!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/appelkaka-med-lingon/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Rör smör och socker poröst. Rör i vaniljsocker och ett ägg i taget.
  • Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten tillsammans med yoghurten.
  • Kärna ur äpplena, skär dem i bitar och blanda med kanel.
  • Häll hälften av smeten i en smord och bröad form, minst 1 ½ liter. Lägg i hälften av äpplena och sylten.
  • Häll på resten av smet, äpplen och sylt. Stick i smeten med en sked så att det blandas lite.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 min.
  • Låt kakan svalna och servera med vaniljsås.
Klart!

Lingonsylt kan bytas mot 0,5 dl tranbärssylt.

Ingredienser

200 g
Strösocker
2½ dl
Vaniljsocker
1 tsk
Ägg
4
Vetemjöl
4 dl
Bakpulver
1 tsk
1 dl
Äpplen
2
Malen kanel
1 tsk
Lingonsylt
½ dl