Äppelgömmor

Äppelgömmor

Betyg

(27 st)

Äppelgömmor med en underbar fyllning av mandelmassa, äppelmos och kanel. Kall mjölk och kallt smör förlänger jästiden men gör gömmorna extra frasiga och goda.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Receptet gäller för 12 st

Fyllning:

  • 25 g mandelmassa
  • ¾ dl äppelmos
  • ½ tsk malen kanel

Pensling och garnering:

  • 1 ägg
  • florsocker

Gör så här:

Gör så här:

Ställ ut pappersformar på en plåt. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Lägg i smöret skuret i tunna skivor och finfördela det med en gaffel. Dela jästen i mindre bitar och rör ut den i mjölken. Rör ner mjölken i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och forma en rulle, ca 24 cm lång. Skär rullen i 2 cm tjocka skivor och lägg dem i pappersformarna. Grovriv mandelmassan. Blanda den med äppelmos och kanel. Tryck ner lite fyllning med hjälp av två teskedar mitt i varje äppelgömma. Jäs under bakduk 1–1 1/2 tim. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Låt svalna under bakduk. Pudra över florsocker vid servering.

Tips:

Hallongömmor: Byt ut äppelmos och kanel mot hallonsylt av fast sort och 1/2 tsk stött kardemumma.

Skriv ut

Källa:

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem