Aioli

10 min
Arbetstid: 15 min
Brunch Tillbehör
Aioli

Aioli är en kall emulsionssås med smak av vitlök. Detta är ett enkelt och snabbt recept på krämig aioli som passar utmärkt till allt från skaldjur, fisksoppa eller pommes frites. För att lyckas med aioli är det viktigt att alla råvaror har samma temperatur, alltså antingen kylskåpskallt eller rumsvarmt. Mängden olja som behövs beror på hur stort ägget är.

Ingredienser

Ägg, rumsvarmt
1
Vitvinsvinäger
2 tsk
Dijonsenap
½ tsk
Rapsolja, rumsvarm
ca 2 dl
Vitlöksklyfta
1
Salt
¾ tsk
Nymalen svartpeppar

Gör så här

  • Vispa eller mixa ihop ägg, vinäger och senap i en skål tills det är jämnt blandat.
  • Häll i oljan mycket långsamt, i en tunn stråle, samtidigt som du vispar eller mixar kraftigt. Fortsätt tills blandningen blir tjock och krämig – som en majonnäs.
  • Rör ner den finrivna vitlöken. Salta och peppra.
  • Förvara kallt tills servering. Passar utmärkt till grillat, skaldjur eller som dip.
Markera receptet som tillagat

Om du inte vill göra majonnäsen själv kan du tillsätta finriven vitlök, citron, salt och svartpeppar i färdig majonnäs.

Näringsvärden, per dl

Energi:

670 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per dl
Fiber: - 0 g
Protein: 1,6 % 2,7 g
Fett: 97,9 % 74,1 g
Kolhydrater: 0,5 % 0,8 g
https://www.arla.se/recept/aioli/