Utmaningar i köket – hummer
Avsnitt 1

Utmaningar i köket

Ett matfiasko kan göra dig lycklig

I dagens digitaliserade samhälle finns en vilja att visa upp en perfekt fasad mot omvärlden. Ett sätt att uppnå detta är att nöja sig med att göra det man med säkerhet vet att man redan behärskar. Konsekvensen blir att man begränsar sig till sin komfortzon. Rädslan för att göra fel hindrar oss från att anta nya utmaningar, och när det blir en vana hämmar vi hjärnans utvecklingspotential.

En seglivad myt gör gällande att vi föds med ett förutbestämt antal hjärnceller, som utgör hela vår livstids intelligenskapital. De blir färre och färre. Nicka en fotboll, och de dör i tusental. Forskare vet idag att så inte är fallet, och att vår hjärna snarare kan beskrivas som en muskel. Den svarar på träning, och genom att lära sig nya saker bildar hjärnan nya kopplingar.

Köket är en utmärkt testarena för att utmana dig själv, inte bara genom att pröva på nya rätter och recept, utan också genom att lära dig att identifiera smaker du aldrig tänkt på förut. Och om du misslyckas första gången, försök igen! Det är så vår inlärning har fungerat sedan urminnes tider.

Vad är plasticitet?

Plasticitet är hjärnans förmåga att bilda nya kopplingar mellan nervcellerna. Vår hjärna är i allra högsta grad dynamisk, och förändrar ständigt sitt sätt att organisera information baserat på våra erfarenheter. Tidigare trodde man att stora delar av hjärnan var oföränderlig och statisk, och att bara de delar som formar våra minnen hade någon plasticitet att tala om. Idag vet vi att sanningen är en annan, och för att dra fördel av din hjärnas fantastiska plasticitet behöver du ständigt utsätta dig själv för nya utmaningar. Ju mer du utmanar sig själv, desto smartare och lyckligare blir du.

Tillbaka till förstasidan

38 % av de som lagar mat utmanar sig sällan eller aldrig när de gör det