Det är lätt att baka. Kan du följa ett recept så kan du också baka. Lägger du dessutom till en del smör och ett mått kärlek så blir resultatet mycket godare. Varför blir det godare med smör? Det syns inte på brödet om du väljer smör eller något annat, men vi lovar att det känns på smaken. Det beror på att smör innehåller drygt 100 olika aromämnen som bidrar till smörets unika, naturliga smak. Känner du efter kan du urskilja smaken av smörkola, kokos, hallon och persika.
Vad är smörsmak?
Smör ger baket en speciell smak och doft som du säkert känner igen. Det beror på smörets alla aromämnen. Tillsammans med kryddor, mjöl och socker ger smöret den karakteristiska smaken åt kakor. När du gräddar kakorna utvecklas smaken ännu mer och snart börjar det dofta lite knäck eller smörkola. Känner man skillnad om det är smör? Absolut! Smaka på smör och smöret smälter i munnen och frigör en mängd aromämnen och den karaktäristiska smörsmaken framträder tydligt. Ett margarin smälter inte lika fort.
Smör smälter redan vid 35°C
Smältpunkten har stor betydelse för smaken. Smör smälter vid 35°C. I munnen har vi 37°C. Det tar inte lång stund innan smöret smälter i munnen och alla 100 aromämnen börjar frigöras. Du känner smörsmaken fullt ut. Margarin för mat och bak har betydligt högre smältpunkt, 50°C. Därför smälter inte margarinet fullt ut i munnen.
Bullar smakar mer bullar med smör
Och kakor smakar mer kakor. Smöret har en förmåga att bära fram och förstärka råvarornas och kryddornas egna smaker. Ta till exempel pepparkakor, när smöret smälter i munnen frigörs smakerna från bland annat ingefära och kryddnejlika kontinuerligt i munnen. Smöret är också avgörande för konsistensen och för att få fram den spröda knaprigheten.
Smält inte smöret
I många, framförallt äldre recept, brukar det stå att du ska smälta smöret innan du bakar. Det har visat sig att du får bättre resultat om smöret är kylskåpskallt och skuret i mindre bitar eller i skivor. Undantaget är när du bakar mjuka kakor, då ska du smälta smöret.