Smör som steks

Om smör

God mat förtjänar svenskt smör.

Smör är en fantastisk smakförstärkare gjord på endast två ingredienser, mjölk och salt, som båda är helt naturliga. Trots så få ingredienser så bär smör på över hundra aromer. Smörkola, hallon och kokos är några av smakerna man kan känna igen i smörsmaken.

Förutom sin egna goda smak, så har smöret en unik förmåga att förhöja smaksubstanserna hos andra råvaror. Morötter smakar mer om de steks i smör, färskpotatisen blir godare med en klick smör på och kanelbullarna blir extra goda när de är bakade på smör till exempel. Till stor del beror detta på att fettsyrorna i smöret smälter mellan 14,4 – 37 grader. I munnen är det 37 grader vilket gör att det är lätt att känna smörsmaken fullt ut.

Vill du veta mer?

Lär dig mer om smör

Statistik från SIFO

Arlas undersökning om mat och lycka genomfördes av Kantar Sifo mellan den 29 maj och 5 juni 2017 och inkluderade 1003 personer i åldern 18-79, representativt fördelat mellan män och kvinnor och utspridda över hela Sverige.