Gemenskap i köket
Avsnitt 3

Mat & gemenskap

Delad (mat)glädje är dubbel glädje

I dagens samhälle sätts gärna det individuella i första rummet, men vi människor är i grund och botten flockdjur som söker och njuter av umgänge. När vi är tillsammans med människor som vi tycker om upplever vi välbefinnande. I dag är bristen på oxytocin, det hormon som produceras när vi känner närhet, ett tecken på hur snabbt vårt samhälle har förändrats: Under tidsperioder då vi bodde trängre och därmed umgicks mer var oxytocinhalterna högre. Idag lider många istället av ett underskott, vilket bland annat leder till sämre stressresistens och ett nedsatt immunförsvar.

Måltiden är och har alltid varit ett av våra mest grundläggande umgängestillfällen, någonting som kan förstärkas ytterligare av att inte bara njuta av måltiden tillsammans, utan också att samarbeta när det gäller tillredningen. Du får inte bara näring, utan också ett rejält tillskott välbehövlig närhetshormon. 

Vad är oxytocin?

Oxytocin är vårt närhetshormon. Det frigörs i sociala sammanhang, när vi omges av människor vi uppskattar och känner ett samband med. Människor som känner en positiv resonans sinsemellan börjar automatiskt att synkronisera sina frisättningar av oxytocin, vilket skapar en positiv spiral där den ömsesidiga känslan av välbefinnande blir allt mer frekvent, och känslan av gemenskap får oss att uppskatta varandra mer och mer.

Tillbaka till förstasidan

Frukosten på vardagar är den vanligaste ensammåltiden – 65 procent