Lyckoforskare Malin Rapp
5 korta med

Malin Rapp Lyckoexperten

När är du som lyckligast?

– Jag känner ofta lycka när jag släpper fokuset på mig själv och går upp i saker som känns meningsfulla. Det kanske inte alltid ger mig en positiv känsla i stunden, men det får mig att må bra i det stora hela. Sen mår jag alltid riktigt bra av att umgås och göra saker ihop med vänner och familj, som när vi fångas av goda samtal över en kopp kaffe, cyklar mountainbike i skogen eller tar oss an ett projekt ihop.

Vad är det med lyckoforskningen som är så fascinerande?

– Att lycka inte bara handlar om att må bra i stunden, vara på topp och glad hela tiden. Och att det inte handlar om att vara perfekt. Lycka är ett förhållningssätt som snarare innebär att acceptera att vi alla har brister, känner tvivel och går igenom svårigheter. Det innebär också att på ett konstruktivt sätt lära sig hantera svåra känslor och situationer, så att vi trots livets oförutsägbara händelser fortsätter agera i linje med det som är viktigt för oss, på både kort och lång sikt.

Varför kan mat göra oss mer lyckliga?

– Jag ser mat som något vi alla människor har gemensamt, alla njuter mer eller mindre av det och alla behöver äta. Mycket av lyckoforskningens fynd visar på att välmående handlar om att skapa goda vanor och beteenden. Och det finns många möjligheter kring mat som kan bidra till goda vanor som får oss att må bra. Tack vare behovet av mat så kan vi på ett naturligt sätt samlas för att känna gemenskap, lära av varandra, njuta av stunden samt bjuda och tänka på andra. Alla dessa beteenden och handlingar är exempel som bidrar positivt till vårt välmående.

En utmaning för många är att ta sig tid att äta i lugn och ro och njuta av stunden. Hur gör du för att inte stressa igenom måltiderna?

– Till att börja med så handlar det om träning. Samma tankesätt som gäller när man ska njuta av god mat gäller vid all typ av närvaro. Att fokusera på det som är här och nu. En sak som hjälper mig är att jag planerar in så att jag har tid till själva måltiden. Jag går gärna upp lite tidigare för att hinna äta frukosten med lite marginal eller bokar in mötet efter lunchen kvart över istället för hel för att inte behöva stressa i mig maten. Sen har jag två hemliga rutiner vid varje måltid. Det ena är att jag vid första tuggan alltid ska kunna säga smaken jag känner tyst för mig själv eller till dom jag sitter med. Det andra är att jag lägger bort elektroniken som dator och telefon. Det brukar hjälpa mig att komma in i ett lugn när jag äter och är ett sätt att samla god energi.

Till sist. Om du får välja ett av Jimmis lyckorecept, vilket väljer du då?

– Haha, svårt att välja, men jag älskar ju fisk och skaldjur, så jag skulle nog säga hummern. Men det är nog också för att jag älskar utmaningar och att få lära mig nya saker i köket. Och just hummern var en ny upplevelse för mig, även om det inte gick sådär toppen första gången. Men det kräver sin ansträngning och det var så skönt att känna den där bemästrande känslan när jag hade lagat något svårt. Generellt så testar jag gärna nya saker i köket, vilket inte alltid är så populärt av mina vänner, de har fått sig några bittra smaker när jag bjudit på mat. Och kommer nog fortsätta få, men det blir bättre.

Tillbaka till förstasidan