Jimmi Eriksson och Malin Rapp
Vad är

Matlycka?

God mat, goda råvaror och gott sällskap gör oss lyckligare. Men vad är det med mat och matlagning som egentligen gör oss gladare och nöjdare som människor? Lyckoexperten Malin och kocken Jimmi går till botten med matlyckans mekanismer, och visar hur närvaro, gemenskap och utmaningar i köket kan göra gott för vårt välmående.

Läs mer om initiativet

Avsnitt 1 – utmaningar i köket – hummer
Avsnitt 1

Utmaningar i köket

Vi mår bra av att utmana oss själva och lära oss nya saker. Det är även en viktig ingrediens till lycka! Köket är en utmärkt plats att testa gränserna. Hur ser Jimmi på förväntningar och prestationskrav och hur lyckas Malin med utmaningen att laga råstekt hummer?

Läs mer om utmaningar i köket

Avsnitt 2

Matnärvaro

Blir vi lyckligare om vi är närvarande när vi äter? Och vad händer i hjärnan när vi njuter av en smörstekt svamptoast? Lyckoexperten Malin Rapp och kocken Jimmi Eriksson utforskar kopplingen mellan närvaro, njutning och lycka. Kort och gott, kan god mat göra oss lyckligare?

Läs mer om matnärvaro

Matnärvaro
Gemenskap
Avsnitt 3

Mat & gemenskap

Forskningen visar tydligt hur lycka hänger ihop med att känna tillhörighet och gemenskap. Samtidigt upplever vi svenskar oss som mest ensamma i Europa. Malin berättar om närhetshormonet Oxotycin och Jimmi ger tips om hur vi kan sänka kraven för att oftare bjuda in till och dela matupplevelser med andra.

Läs mer om mat & gemenskap

Jimmi Eriksson och Malin Rapp gör en high five

Malin & Jimmi

Malin Rapp
Lyckoexperten

Malin Rapp

Malin Rapp är utbildad inom kognitiv neurovetenskap, positiv psykologi samt evidensbaserat förändringsarbete. Hon verkar som föreläsare och expert inom hjärn- och motivationsforskning och hjälper idag organisationer och företag att öka engagemang och förbättra resultat genom att bli bättre på att leda sig själva och andra utifrån den senaste forskningen. Malin är även medgrundare av Growingminds och Bättre Skolor och sedan 2013 har hon lett satsningen “Välmående ger resultat” som är Sveriges största initiativ för implementering av hjärn- och motivationsforskning i skolan.

5 korta med Malin
Årets kock 2016

Jimmi Eriksson

Jimmi Eriksson är en flerfaldigt prisbelönad kock och blev så sent som 2016 utsedd till Årets kock. Tidigare i år tog han även hem guld i Nordiska Mästerskapen. Förutom att ha varit en av de drivande krafterna bakom den hyllade restaurangen Lilla Ego i Stockholm har Jimmi arbetat på bland annat Pontus! samt haft en fyra år lång utlandskarriär. Jimmis fokus ligger på svenska mattraditioner i ett modernt utförande där grönsaker och primörer ligger honom närmast om hjärtat. Sedan i mars är Jimmi en av elva toppkockar och konditorer som utgör det Svenska Kocklandslaget.

5 korta med Jimmi
Årets kock 2016 Jimmi Eriksson

Jimmi Erikssons lyckorecept

Smör som steks

Om smör

Smör innehåller över hundra naturliga aromer. Smörkola, kokos och hallon är några exempel på aromer som bidrar till den karaktäristiska smörsmaken. Förutom att bidra med sin egen naturligt goda smak, så är smöret en fantastisk smakförstärkare som förhöjer smaksubstanserna hos andra råvaror.

Läs mer om smör

Om matlycka

Hur hänger mat ihop med våra känslor? Och kan vi genom att äta god mat bli lite lyckligare? Det ville vi på Arla utforska närmare. Tillsammans med lyckoexperten Malin Rapp och Årets Kock 2016 Jimmi Eriksson har vi fördjupat oss i kopplingen mellan mat och lycka, alltså vad som händer i hjärnan när vi lagar och äter mat. Med initativet Matlycka delar vi med oss av vad vi kommit fram till, för att inspirera fler till att använda god mat och matlagning som ett verktyg för ökat välbefinnande.

Matlycka är en plats för inspiration. Här har vi samlat specialkomponerade "lyckorecept" framtagna av Jimmi Eriksson, filmer där du kan lära dig mer om vad som egentligen händer i hjärnan när vi äter och lagar mat samt annan nyttig information om hjärnans må-bra-hormon.