Kaffeskola

Gör kaffe med mokabryggare

Gör kaffe med mokabryggare

En mokabryggare är perfekt om man vill göra gott espressoliknande kaffe hemma, utan att för den sakens skull lägga ner en massa pengar på en "riktig" maskin.

Vad är en mokabryggare?

Den klassiska mokabryggaren är oftast rostfritt stål eller aluminium och ställs direkt på spisen för att uppnå den bästa smaken. Moderna mokabryggare finns med el också.

Vattnet hälls i den nedrebehållaren. När vattnet kokas så stiger det till filtret där kaffet ligger och det färdiga kaffet finns i den överbehållaren.

Vilken kaffesort passar bäst till mokabryggare?

Färskmalet kaffe är alltid att föredra, men färdigmalet fungerar också bra. Ett nyöppnat kaffepaket håller sig färskt i max 14 dagar. Små burkar eller paket kan därför vara mer lönsamt att köpa än stora, då har man färskt kaffe hela tiden. Förvara gärna kaffet i en burk för längre hållbarhet.

Så här brygger du mokakaffe

  1. Fyll nederdelen av bryggaren med vatten. Täck inte ventilen. Sätt silen i och fyll den med kaffe utan att pressa ned det.
  2. Brygg kaffet på medelvärme.
  3. Rör om det färdiga kaffet med en sked. Diska bryggaren noggrant efter användnng och torka delarna väl. Om du inte använder bryggaren dagligen, bör den förvaras omonterad.

Skötsel för din mokabryggare

Rengör din bryggare noggrant efter varje användning, men se upp för den stora aromförstöraren diskmedel. Använd endast hett vatten. Låt delarna torka var för sig. Byt packning när den börjar torka ut.

Tips och tricks

Kaffet ska inte packas i bryggaren utan endast fördelas jämnt. Många experter rekommenderar lite lägre temperatur under bryggningen. Crema behöver du inte fundera på, i princip går den inte att få fram med så lågt tryck (cirka 1,5-2 bar). Ett tips är att lägga en knivsudd socker tillsammans med kaffet - det ger ett utsökt gott mokakaffe!