• Artiklar
  • Välj rätt mjölk och kaffesort
Kaffeskola

Välj rätt mjölk och kaffesort

Välj rätt mjölk och kaffesort

I espressons erövring av världens caféer är det framför allt caffè latten och cappuccinon som slagit igenom. Espressokaffet och mjölken kompletterar varandra utsökt. Den rätta kombinationen ger en unikt mjuk dryck som även kan tilltala dem som inte tycker om kaffe!

Espresson är rik på smaker och kan bära mycket mjölk. Använder man brygg- eller annat kaffe får man en annan sorts dryck som ju också är god.

Olika sorters mjölk ger olika sorters skum och smaknyans.

Vilken mjölk passar till kaffet?

Latte Art

Nu finns det en mjölk särskilt framtagen för alla konstnärer bakom cafédisken. Arlas Latte Art mjölk har en fetthalt på 2,6 %, som visat sig vara optimal för att få fram ett krämigt, följsamt och fylligt skum . Det här är en mjölk framtagen av baristor för baristor. Erfarna kaffeproffs har skummat, luktat, smakat och tittat på mjölken. Resultatet är en lättarbetad, lagom söt mjölk som ger en sammetslen, blank yta av de finaste microbubblor. Allt för att lyfta fram kaffesmaken på bästa sätt. Naturligtvis innehåller den samma nyttigheter som vanlig mjölk.

Standardmjölk

Standardmjölk reagerar snabbt på ångningen och ger ett krämigt, blankt och kompakt skum som ligger kvar länge.

Mellanmjölk

Mellanmjölken har en lättare och mindre fyllig smak. Den kräver mer jobb med ångröret men tål värme under längre tid vilket ger utrymme för att välja tjocklek på skummet. Skummet är också mindre stabilt och bör serveras snabbt.

Lätt- och minimjölk

De lättare mjölksorterna (lätt och mini) ger ett fluffigare men också flyktigare skum. Det är också svårt att arbeta upp skummet ju lägre fetthalten är. Dessutom blir kaffesmaken mer framträdande, och därför passar det bättre med mildare specialkaffeblandning till dessa mjölksorter.

Konsten att värma mjölk till kaffet

Att värma mjölk är en konst i sig. Med tiden lär man sig att både känna, lukta och höra sig till när mjölken är perfekt. Om du använder ångmunstycket på din espressomaskin ger mjölken ifrån sig ett brummande ljud innan den börjar koka. Utgå alltid från kall mjölk när du ska göra skum, det är lättast och blir godast.

Vad är espressokaffe?

Espressokaffe kan variera från lätt mörkrost till mörkrost och är således mörkare än svensk mellanrost, men i regel ljusare än fransk mörkrost. Det finns inga speciella espressobönor. Man använder kaffebönor från hela världen, men rostningen och bryggningen i espressomaskinen pressar fram extra mycket syra och man måste därför anpassa kaffeblandningen för att kaffet inte ska skall bli alltför syrligt.

Drycken espresso

Cirka 3 cl färskbryggt kaffe som knappt innehåller något fett, över 800 smakämnen men mest av allt vatten (95 procent). Som med allt kaffe varierar koffeinhalten beroende på blandning, men espressometoden alstrar relativt lite koffein tack vare den snabba bryggningen. Eftersom espressokaffe alltid serveras färskbryggt är det skonsammare för magen än kaffe som stått på värmning.

Smaken

Smaken är mycket rik och aromatisk, och intensivare, syrligare och lite mer bitter än annat kaffe. Det finns otaliga variationer, beroende på kaffeblandning, rostning och bryggning. Eftersom en espresso alltid serveras färskbryggd slipper man de smakförsämringar som uppstår när kaffet hålls varmt. Det är trycket som är hemligheten. Med ett atmosfäriskt tryck av omkring 9 bar pressas vattnet genom kaffet. På cirka 30 sekunder rinner de intensivare smakerna och aromerna ned i den lilla koppen, medan bismaker och bitterämnen inte hinner med och lämnas kvar i kaffesumpen. Resultatet är 3-4 cl espresso.

Crema

Det gyllenbruna skum som täcker espressons yta kallar italienarna för crema del caffè. Om creman täcker hela ytan tyder det på att espresson kommer att smaka bra. Om den är för tunn har något gått fel eller så har kaffet inte serverats tillräckligt snabbt.

Creman är unik för espressometoden och består av cellulosa, proteiner och fetter som fälls ut ur kaffet endast vid det höga trycket i espressomaskinen. Det bidrar till karaktären på kaffet med en tydlig bitterhet och en liten krämig och kornig konsistens. Creman ligger som ett täcke och hindrar aromer från att försvinna. Dessutom är den vacker, och vill du se den ännu tydligare kan du använda glas.

Färg, tjocklek och konsistens varierar beroende på blandning, malning och bryggning, och är man riktigt kunnig kan man tyda vilka bönor som använts och hur kaffet bryggts.

Kaffebönor

Det finns ingen speciell espressoböna. Största skillnaden mot andra kaffeblandningar är att man i regel väljer mindre syrliga kaffebönor eftersom espresso-bryggningen tar fram mycket syra.

Varje blandning består av cirka fyra-fem olika sorters kaffebönor från hela världen. I en klassisk espressoblandning ingår bönor från båda kaffearterna arabica och robusta. Rostningen varierar från lätt mörkrost till mörkrost.